Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Varno v šolo, pa tudi domov

Že lansko leto smo se v uredništvu Rokovnjača odločili, da ob začetku novega šolskega leta opozorimo na to, da bomo imeli kar nekaj novih udeležencev v prometu. Nekateri bodo na pot do šole odšli prvič, spet drugi bodo zadnje leto obiskovali šolo na Brdu. Vsi pa si želimo, da bo otroci, predvsem tisti, ki prvič stopajo sami s svojimi vrstniki na cesto, varno prišli domov in se bodo lahko naslednje leto brezskrbno zabavali na počitnicah.

Prav tistim, ki prvič stopajo na pot do šole, moramo posvetiti največ pozornosti. Ti otroci namreč ne poznajo nevarnosti, ki jih lahko doletijo na poti do šole. Prav tako pa policija opozarja, da moramo biti pozorni tudi na vse ostale otroke, ki so po poletnih mesecih polni energije in so mladostno razigrani. Kot so zapisali na spletnih straneh policije: »Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.« (http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/63645?lang=)

Za večjo varnost so na spletnem naslovu Policije zapisali še nekaj nasvetov za večjo varnost otrok:

Starši!  

  • Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji otrok!
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom!
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite!

Vozniki!

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni!
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

Na policiji zatrjujejo, da je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena njihovih najpomembnejših nalog. S stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh pa sami prispevajo k umirjanju prometa. Poleg policije je zadnja leta praksa, da prostovoljci iz raznih vrst (predvsem gasilci) zagotavljajo varen prehod naših otrok čez cesto v prvih dneh šole.

»Policija v prvih šolskih dneh izvaja poostren nadzor prometa, še posebej med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. Preverjajo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem. Redno preverjamo tudi pravilno uporabo varnostne čelade. Policisti v začetku šolskega leta tudi poostreno nadziramo tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo,« so še zapisali na spletni strani policija.si.

Policija tudi med letom ne preneha z aktivnostmi za varno pot v šolo in domov. »Med samim šolskim letom preverjamo brezhibnost avtobusov za prevoz otrok na izlete in kontroliramo njihove voznike (preverjamo npr. počitek pred vožnjo, psihofizično stanje voznika, kontroliramo dokumente). Precej pozornosti posvečamo tudi nadziranju organiziranih šolskih prevozov otrok in prevozov otrok, ki jih opravljajo njihovi starši. Pri izboljševanju prometne varnosti sodelujemo z mentorji prometne vzgoje in vodstvi šol, pa tudi pri izvedbi kolesarskih izpitov

 

Na vprašanje o tem, kakšna je prometna kultura nas voznikov ob šolah in vrtcih v teh dneh, je Rajko Gabrovec, pomočnik komandirja iz PP Domžale, odgovoril, da se kultura voznikov ob šolah in vrtcih izboljšuje, še posebej v začetku šolskega leta, saj je splošno znano, da policija v tem času poostreno nadzira promet prav v okolici šol in vrtcev. Tako bo tudi letošnjo leto, upamo da s čim večjo pomočjo prostovoljcev.

Zapise zbral in uredil: Marko Juteršek

Oglejte si tudi