Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Opazovanje v naravi

Otroci iz vrtca v Krašnji se, če le vreme dopušča, vsak dan sprehodijo do gozda, kjer spoznavajo življenje in  utrip v gozdu. V vrtcu tudi spoznavajo živali, ki živijo v gozdu. Tako so se v teh dneh pogovarjali o veverici, kje in kako živi, s čim se prehranjuje in še kaj zanimivega so izvedeli o njej. Prikupna  živalca, ki s svojim košatim repom in hitrimi premiki iz drevesa na drevo navduši marsikaterega popotnika, ki gre skozi gozd, navdušuje tudi otroke. Čeprav se prehranjuje predvsem s sadjem, semeni, gobami in zelišči ne moremo trditi, da je veverica vegetarijanka. Na njenem jedilniku se znajdejo tudi mladi ptiči in njihova jajca.

Družba Slovenski državni gozdovi so mnogim šolam in vrtcem, ob pomoči Srednje lesarske in gozdarske šole iz Maribora, podarili veveričje krmilnice oziroma hišice z namenom, da otroci spoznavajo naravo in da  imajo ob tem učilnico na  prostem. Eno veveričjo hišico so prejeli tudi v vrtcu v Krašnji in v petek 15. marca so jo ob pomoči Andreja Juterška, ki ima v bližini žago, pritrdili na bližnje drevo v gozdu. Mesto, kamor so jo namestili, so določili skupaj, saj so morali upoštevati tudi to, da bo hišica vidna tudi, ko bo drevje zeleno. Ob tem veselem dogodku so tudi zapeli pesmico o veverici, ki pravi: "Urna veverica, pleza na drevo, lešnike nabira, za zimsko lakoto..."  in povedali  o tej mali prikupni živali veliko zanimivosti.

Čeprav je pomlad že skoraj tu, so veverici v novo hišico natrosili dobrote, da bi jo privabili in da jo bodo lahko od daleč opazovali. In domenili so se, da ko prvič pride v nov dom dobi tudi ime in bo to potem samo njihova veverica.

DJD

Oglejte si tudi