Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Gregorjevo, ko se ptički ženijo

Mnoge šege, navade, običaji in tudi otroške igre bi bile že šle v pozabo, če jih nebi ohranjali in prenašali na mlajše rodove. Mednje zagotovo spada tudi Gregorjevo, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. To je čas, ko se veselimo začetka pomladi in ko se svetli del dneva že zelo podaljša, saj je že čisto blizu pomladansko enakonočje.

Ta običaj je spomin na čase ko čevljarjem, kovačem in drugim obrtnikom od gregorjevega naprej ni bilo potrebno več delati ob svečah in drugi umetni svetlobi. Zato so na predvečer praznika po potočkih in potokih v vodo simbolično spustili luč, ki je ne bodo potrebovali več. Ker se po ljudskem izročilu  na ta dan tudi ‘ptički ženijo’ povezujemo ta dan tudi z zaljubljenci. Dandanes je vse drugače. Delavci, obrtniki in drugi delajo pri umetni svetlobi  čez vse leto in običaj nima več tistega prvotnega namena, zato je pomembno, da ga ohranjamo, da ne gre v pozabo.

In tega se še kako zavedajo vzgojiteljice vrtca v Krašnji in starši malčkov, ki vrtec obiskujejo. Oboji so zelo zavzeti in polni idej pri pripravi t.i. »gregorčkov«. Nič zato, če se spust po vodi ne zgodi v mraku, saj so otroci takrat že doma. Pomembno je, da se ohranja sporočilo praznika in da stvar ne gre v pozabo. Svoje »gregorčke« otroci spustijo po vodi kar v času pred kosilom. Da po vodi splava tema noči, jim na pomoč priskočijo tudi gasilci PGD Krašnja, ki  prav za ta namen zajezijo Miklavčev graben. Poleg tega gasilci tudi pomagajo pri dajanju "gregorčkov" v potok in iz njega. Tudi letos so v Krašnji pripravili ta dogodek in nekateri »gregorčki«  so bili prave umetnine. In ne samo po velikosti, ampak tudi po domiselni izvedbi in izgledu. Za zahtevno  izdelavo so zagotovo morali svoje roke primakniti tudi starši in žrtvovati kako urico časa.  In ker je bilo zanimivo gledati, kako mojstrovine plujejo po toku vode,  so priredili še regato največjih, najhitrejših in oh in sploh  "gregorčkov". Običaj spuščanja "gregorčkov"  je vedno zanimiv za vsakogar in z veseljem so se dogodku pridružili tudi učenci Podružnične osnovne šole  Krašnja in ob tem uživali. 

DJD    

 

Oglejte si tudi