Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Odpravljanje arhitektonskih ovir

Zdravstvena postaja Lukovica je v letu 2011 pridobila klančino, ki omogoča dostop v stavbo vsem gibalno oviranim občanom, pa tudi prijaznejši dostop za matere oz. očete z otroškimi vozički.

Konec leta 2010 je bil v Kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu izveden delovni sestanek med predstavniki Občine Lukovica, predstavniki Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine in direktorjem Zdravstvenega doma Domžale.  Na delovnem sestanku so predstavniki društva paraplegikov predstavili poslanstvo društva, nato pa opozorili na arhitektonske ovire, ki vsem gibalno oviranim občanom in materam z otroškimi vozički onemogočajo dostop v Zdravstveno postajo Lukovica, občinsko stavbo, pošto in druge objekte v Občini Lukovica.

Župan Občine Lukovica g. Matej Kotnik je na delovnem sestanku poudaril, da se župan in zaposleni v občinski upravi Občine Lukovica zavedajo, da je potrebno v občini Lukovica marsikaj postoriti, da bo le-ta prijaznejša invalidom.  Neoviran dostop do javnih objektov in površin je potrebno zagotoviti vsem občanom. Pri vseh novogradnjah se navedeno dejstvo že upošteva, težje pa je zagotoviti dostop v objekte, ki so starejši in so bili grajeni po normativih in standardih, ki ne ustrezajo zahtevam sodobne družbe.

Prvi korak pri premagovanju arhitektonskih ovir je bil storjen v letošnjem letu, ko je Zdravstvena postaja Lukovica pridobila klančino. Zdravstvena postaja Lukovica je prvi in zato najstarejši zdravstveni dom na območju bivše Jugoslavije, zgrajen daljnega leta 1926, trikrat adaptiran, pri čemer pa ni bil zagotovljen neoviran dostop za invalide na vozičkih in druge funkcionalno ovirane ljudi.

Adaptacija vhoda s premostitvijo višinske razlike je bila izvedena z izgradnjo montažne kovinske klančine. Klančinski objekt je sestavljen iz dveh klančin in dveh podestov ter preoblikovanih stopnic. Izvedba klančine je posegla v dvoriščni prostor Zdravstvene postaje Lukovica, zaradi česar se je nekoliko zmanjšal dostopni prostor za avtomobile. V prihodnosti bo potrebno razširiti parkirišče na severni strani Zdravstvene postaje Lukovica.

Izgradnjo klančine je izvedlo podjetje Sortimo, d. o. o., investicijska vrednost, ki jo je krila Občina Lukovica pa je znašala 9.000,00 EUR.

Prav tako je bila v letu 2011 v pritličju Zdravstvene postaje Lukovica izvedena preureditev sanitarij za potrebe invalidov.

Oglejte si tudi