Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
24°C
10°C
Oceni objavo

Vidov sejem

Praznovanje »Vidovega«  je v Šentvidu pri Lukovici že kar tradicionalno. Letos so praznovati začeli v petek z Vidovim večerom, na katerem je tokrat nastopila Nastja in fantje iz akustičnega tria Omahna.

Nedeljsko sejemsko dogajanje pa se je začelo po sveti maši in blagoslovu piva,  ki ga je tudi tokrat opravil domači župnik Bernard Rožman. Pivo so na prireditveni prostor pripeljali z vprego, v lesenem sodu in še kakšen sod je našel prostor na vozu. Poleg župnika Bernarda so se uvoda v prireditev udeležili še županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Vincenc Dragar, predsednik Turističnega društva Sveti Vid Matevž Kotnik in  napovedovalec prireditve Toni Praznik.

Pozdravne besede in  pohvale TD Sv. Vid je izrekla županja, z blagoslovom piva pa je župnik Bernard uradno odprl sejemsko dogajanje. Njemu je pripadla tudi čast zabiti pipo v sod piva in s tem odpreti pokušino odličnega piva Rokovnjač. Pregovor pravi, da je sv. Vid češenj sit. Žal letos ni bilo tako, saj češenj ni bilo, ne domačih ne, tistih z goriškega konca. Je pa bila na prireditvi, kot vedno, prisotna Godba Lukovica, ki je zaigrala kar nekaj koračnic, da je bil že na začetku sejemski utrip živahen. In med tem, ko so nekateri z užitkom pokušali pivo, so drugi jokali. Ampak ne zato, ker niso dobili piva, pač pa zato, ker so lupili, rezali in sekljali čebulo za najboljši golaž.

Strokovni ocenjevalec Janez Dolšak, sicer vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, je bil enotnega mnenja, da so najboljši golaž skuhali Gamsi. Sicer so se vse ekipe na vso moč trudile narediti dober, če ne odličen golaž in ob tem še svojo kuhinjo izvirno opremiti tako, da bi lahko ocenjevali posebej še dekoracijo. In kaj je še ponujal tokratni Vidov sejem? Poleg stojnic z  domačimi pridelki in izdelki, tudi že borovnice, pa prikaz obrti, ki so včasih mnogim dajale dodaten zaslužek. Letos je igro vlečenje vrvi zamenjala igra metanja škornjev v koš. Zveni sicer preprosto, a ni tako enostavno kot se zdi. Je pa za obiskovalce in gledalce zelo zanimivo in zabavno.

Vidov sejem ni minil v znamenju češenj, je pa v znamenju piva Rokovnjač, številnega obiska zadovoljnih prodajalcev in kupcev in zelo lepega vremena brez dežja, kar je v zadnjem času že redkost. 

Oglejte si tudi