Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V Krašnji prvi muzej v občini Lukovica

V četrtek 12. decembra 2013 je bil prav poseben dan za člane Kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski in prebivalce Krašnje, saj so v Pavletovi hiši uradno odprli vrata prvega muzeja v občini. Otvoritve so se poleg župana, krajanov in članov društva udeležili tudi otroci iz vrtca Medo, ki imajo enoto v Krašnji in učenci podružnične šole. Kratek program so poleg pevcev popestrili tudi otroci, ki so zapeli in zrecitirali nekaj pesmic, po ogledu Pavletove hiše pa so se obiskovalci odpravili tudi v šolo, kjer so si ogledali preostalo zbirko.
Muzejska zbirka je začela nastajati že leta 1992, ko so učenci podružnične šole v Krašnji raziskovali življenje v starih kmečkih hišah in s starši postavili trikrat pomanjšano Budnarjevo hišo iz Zgornjih Pavlovč pri Kamniku. Že takrat so jim ob predstavitvi hiše domačini odstopili nekaj starih predmetov, ki so bili prvi eksponati, hranjeni v praznem šolskem stanovanju. Zbirko so kasneje nadgrajevali v KUD Fran Maselj Podlimbarski, in sicer so uredili štiri prostore, v katerih so bili predmeti, nastali iz pšeničnih kit, etnološka zbirka, fotografije in dokumenti ter fotografije pisateljev. Prav tako so pred desetimi leti uredili spominsko sobo pesnika Petra Levca in zaradi potreb šole po prostorih muzejske zbirke pričeli z urejanjem in prestavljanjem muzejske zbirke, v katero so vključeni pomembni ljudje le iz krašenjske krajevne skupnosti.

"Vesel sem, da je Krašnja dobila z novo ustanovo tudi nekakšno javno funkcijo, ki bo še dodatno obogatila ta kraj. Čeprav malo z nostalgijo gledamo na tiste prostore v šoli, se mi zdi, da so v Pavletovi hiši predmeti našli svoje mesto in pridejo še bolj do izraza. Mislim, da če ne bi bilo Vere in njenih pomočnikov, ki so vse skupaj postavili na noge, bi bili zagotovo prikrajšani za marsikaj lepega, saj se s tovrstnimi stvarmi ohranja vedenje o svojem kraju in njegovi preteklosti, Današnji dan je del zgodovine, ki jo moramo pravzaprav prenašati naprej, saj je to prvi muzej v naši občini," je v uvodnem nagovoru dejal župan občine Lukovica Matej Kotnik. Prav tako se mu zdi zanimivo, da je pobuda za muzej prišla iz zasebnih vrst in je po njegovem mnenju potreba spoštovati trud vseh, ki so na kakršen koli način pripomogli k realizaciji v Pavletovi hiši. Prav tako upa, da bo v muzeju veliko obiskovalcev in bo postala hiša center, po katerem bo Krašnja še bolj zanimiva. 

Njegovemu govoru je sledila zahvala predsednice KUD Fran Maselj Podlimbarski Vere Beguš, ki je skupaj z njim in direktorico Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandro Gradišek tudi prerezala slavnostni trak. Kljub vsemu pa prestavljanje zbirke iz šolskih prostorov v Pavletovo hišo ni bilo tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled, saj je bilo kar veliko dela tudi z demontažo polic, ki so bile narejene po meri za prejšnji prostor, pojasnjuje Beguševa. "Seliti smo se začeli od maja naprje, junija se je hiša urejala tudi zunaj in od poletja smo počasi vse skupaj urejali, da je muzejska zbirka dobila današnjo končno podobo. Najtežje je bilo prestaviti težko blagajno, vendar nam je tudi to uspelo. Veseli smo, da vse skupaj počasi raste in se najdejo tu in tam še kakšni novi predmeti za v zbirko. V Krašnji smo pred hišami, ki so na kakršen koli način pomembne in zanimive, postavili table in ljudje radi  pridejo na izlete ter si ogledajo našo vas," še dodaja predsednica.

Obiskovalka Marina Močnik je po ogledu hiše dejala: "Zelo lepo, da smo dobili ta prostor, saj so to spomini na naš kraj in dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Upam, da bodo naši mladi tudi kaj vedeli o teh stvareh in ohranjali še naprej kulturno dediščino. V muzejski zbirki sem opazila tudi nekaj iz pošte, ki je bila včasih v Krašnji, saj sem tu eno leto nadomeščala uslužbenko, ki je bila na porodniškem dopustu. Res je škoda, ker se pošta ni obdržala, saj imam lepe spomine na tiste čase. Tukaj v teh prostorih sem trenutno prvič, vendar zagotovo ne zadnjič!"

Oglejte si tudi