Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Pesem jih druži že 30 let

Letošnje leto je nadvse pomembno za Moški pevski zbor Lipa iz Trojane. Obeležujejo svojo 30-letnico delovanja, ki so ji posvetili tudi dva koncerta, ki sta potekala 20. in 27. novembra 2014. Oba njihova nastopa je občinstvo zelo dobro sprejelo in čeprav se odločajo sproti po občutku, jih bomo morda v okolici Čemšenika kmalu po novem letu spet slišali.
"Trideseto obletnico smo si zamislili malo drugače kot imamo po navadi, pridružile so se nam tudi ženske iz vokalne skupine Mladost Lukovica in mešani vaški cerkveni zbor iz Kolovrata," je po dveh odpetih koncertih v Šentgotardu in Kolovratu dejal predstavnik MoPZ Lipa Trojane Anton Založnik, ki je v njem tudi že od samega začetka delovanja. Veseli so, da so napolnili dvorano v Šentgotardu, kar pomeni, da se je njihove obletnice udeležilo več kot 90 ljudi, med katerimi je bil tudi župan občine Lukovica Matej Kotnik in Peter Pevec iz Domžal. Slednji jim je v imenu Javnega sklada Republike Slovenije za ljubiteljske kulturne dejavnosti Domžale tudi podelil Gallusovo plaketo za dolgoletno delo. Po nastopih so imeli nekaj premora, ki pa ni trajal dolgo, saj že razmišljajo o novih podvigih in načrtih. Razmišljajo tudi o nastopu v Čemšeniku pri Trojanah, kar bodo po vsej verjetnosti uresničili po novem letu.

Zbor, katerega vodja je že leta Rok Juvan, sestavlja 15 članov. Med pevci iz občine Lukovica jih pet prihaja tudi iz bližnjega Kolovrata v sosednji občini. Prvi tenor v zboru sestavljajo Anton Zupan, Roman Lavrač in Mirko Strnad, drugi tenor France Knez, Jože Potrbin, Stanko Ferme, Stanislav Smrkol. Glasovi prvega basa predstavljajo v zboru Anton Založnik, Leopold Rozina, Franci Mrčun in Lojze Juvan, prav tako pa je mogoče slišati drugi bas, in sicer Anton Jazbec, Peter Brvar, Franci Lebar in Igor Brodar. Njihov najstarejši član jih šteje kar 76 let, venda pa se tako kot v mnogokaterih zborih na podeželju tudi tukaj srečujejo z izzivom, kako v svoje vrste privabiti mlade, saj brez njih zbor ne bo preživel, tako kot bi sicer v nasprotnem primeru. Kot že omenjeno, pevci niso omejeni izključno na občino Lukovica, ampak se jim lahko pridruži kdorkoli, ki ima veselje do zborovskega petja in seveda tudi čas, da bo obiskoval vaje. 

Oglejte si tudi