Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

NA BAVARSKEM

Prav je, da člani turističnega društva poleg poznavanja svoje okolice, poznamo tudi turistične znamenitosti v ne tako bližnji okolici. Tako smo se na prvo letošnjo ekskurzijo odpravili na Bavarsko, kjer smo si ogledali visokogorsko Hitlerjevo rezidenco Orlovo gnezdo, turistično mestece Berchtesgaden ter veličastno Kraljevo jezero.
V zelo zgodnjih jutranjih urah smo se člani TD Sv. VID zbrali v Domžalah, od koder smo se z avtobusom odpravili do narodnega parka Berchtesgaden. Najprej smo se odpravili do Hitlerjeve rezidence, znane kot Orlovo gnezdo (Kehlsteinhaus). Znamenito stavbo v visokogorju so zgradili  Hitlerju za 50. rojstni dan na pobudo njegovega ožjega sodelavca Bormanna, ki jo je gradilo 3.000 delavcev, noč in dan,  2 leti. Samo izgradnja ceste do vhoda v podhod  je – preračunano v današnjo valuto – stala okoli 150 milijonov evrov.  Do Orlovega gnezda iz ploščadi, do katere smo prispeli z avtobusom, najprej vodi 124m dolg kamnit podhod ter na sam vrh popelje dvigalo, v nadmorski višini 124m. V sami stavbi  »Orlovem gnezdu« smo si pogledali film o nastanku rezidence, katere osrednji del služi danes  kot restavracija.   V sobanah je opazen prestiž in kakovost opreme, ki  je še vedno avtentična in so jo Hitlerju  podarili številni svetovni voditelji. Z veličastne lokacije na višini 1834 m je čudovit pogled na vrhove Alp in fjordsko oblikovano Kraljevo jezero.

Sledil je ogled bavarskega  gorskega mesteca Berchtesgaden, ki je v štiridestih leth prejšnjega stoletja veljalo za počitniško pribežališče nacističnih veljakov. V tem majhnem, simpatičnem mestu s tipično "alpsko" arhitekturo smo si pogledali župnijsko in samostansko cerkev  ter se  tudi malce okrepčali.

Popoldne smo se sprehodili do Kraljevega jezera in s turistično ladjico odpluli do cerkvice sv. Jerneja.  Čudovita lega obale jezera je privabljala že bavarske kralje, ki so si tu postavili eno izmed lovskih rezidenc. Pristnost same narave tako še danes privablja številne turiste tako poleti kot pozimi, saj jezero pozimi omogoča tudi zimski turizem.

V poznih večernih urah smo se malce utrujeni, a dobre volje in polni vtisov vrnili domov. Še bolj kot ogled turističnih znamenitosti, ki smo si jih v tem dnevu ogledali, je pomemben čas, ki smo ga člani TD preživeli skupaj ter nam daje voljo in ideje  za nove podvige društva!

Oglejte si tudi