Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Priprava velikonočnih jedi in butara velikanka v Šentvidu

Člani Turističnega društva Sveti Vid že več kot desetletje pred cvetno nedeljo, pred cerkvijo v Šentvidu, postavimo butaro velikanko. Letošnja v višino meri rekordnih 24 metrov. En teden prej pa smo letos izvedli tudi delavnico priprave velikonočnih jedi, ki jo je vodila naša članica Saša Dobrotinšek. 

Saša nas je na delavnici priprave velikonočnih jedi naučila pripraviti velikonočno šunko v testu in nam zaupala kopico kuharskih skrivnosti, ki bodo zbranim vsekakor pomagale pri velikončni peki. Medtem, ko je testo vzhajalo, smo se naučili še posebne tehnike barvanja pirhov. Delavnico smo izvedli v Kuturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu in je med našimi članicami in tudi člani požela res veliko zanimanja.

En teden kasneje, pred cvetno nedeljo, pa smo naše moči združili v pripravo butare. Priprave se pravzaprav začnejo že nekaj tednov prej s pozivi za zbiranje zelenja. Nato se v petek pred cvetno nedeljo zberemo člani in simpatizerji društva, saj je kar nekaj pridnih rok potrebnih, da se iz zelenja sestavijo šopki, ki jih potem naslednji dan vpletemo v veliko butaro. Desetine šopkov iz zelenja, barvni oblanci, resje, zastava, letos pa tudi krasna lesena plošča z logotipom krasijo našo butaro. Ko je butara pod kozolcem narejena, jo je potrebno odnesti do cerkve, kjer nas čaka še zadnji, morda celo najzahtevnejši del. Tukaj priskočijo na pomoč tudi gasilci in tovornjak z dvigalom, saj je potrebno butaro dvigniti in jo fiksirati, da trdno stoji na svojem mestu. V soboto zvečer župnik v okviru blagoslova zelenja, blagoslovi tudi butaro velikanko. Če butare še niste videli, jo pridite pogledat. Ponosni smo, da ohranjamo stare slovenske običaje in hvaležni vsem, ki nas podpirate in aktivno sodelujete pri tem.


Oglejte si tudi