Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku v znamenju Nika Kralja, Pižame in dalmatinske glasbe

Prvi teden septembra Lukovica oživi. Vsako leto v počastitev obletnice rojstva pisatelja Janka Kersnika povsod po občini potekajo številne dobro obiskane prireditve, ki jih ob občinskem prazniku pripravijo različna društva. Tudi osrednja prireditev v organizaciji Občine Lukovica je na prvi petkov večer v septembru na Stari trg v Lukovici privabila veliko število obiskovalcev in postregla s kar nekaj novimi »prijemi«.

Morda malo manj svečano, a zato bolj sproščeno in zabavno noto je proslavi dodal letošnji povezovalec prireditve Boštjan Gorenc – Pižama, ki je vezni tekst Marte Keržan dopolnil z marsikatero zabavno domislico, ki »pritiče« stand-up komiku. Proslava se je začela s filmskim utrinkom v poklon letos umrlemu častnemu občanu, arhitektu in industrijskemu oblikovalcu Niku Kralju, ki se je v zgodovino zapisal s svojim znamenitim stolom Rex, nadaljevala pa z govorom slavnostnega govornika, župana Občine Lukovica Mateja Kotnika. Ta je v svojem govoru poudaril pomen pripadnosti občanov svoji lokalni skupnosti in državljanov svojemu narodu ter izpostavil povezovanje, sodelovanje in soustvarjanje številnih društev in posameznikov, ki so na lastno pobudo in s pomočjo Občine poskrbeli za bolj prijetno bivanje v svojem kraju. Zahvalil se je vsem, ki so tudi v preteklem letu nesebično pomagali, ko je bila pomoč potrebna, in dodal, da je tudi kritika tistih, ki delajo, vedno dobrodošla, če prihaja od nekoga, ki zmore dokazati, da zna stvari narediti enako dobro ali celo bolje.

Da županovanje le ni tako preprosto, kot marsikdo morda misli, so dokazali ustvarjalci kratkega humornega filma Župan za en dan, v katerem Boštjan Gorenc – Pižama odigra župana, ki je prepričan, da je božji dar za občino, občani pa imajo o njem svoje mnenje. Film, ki je bil posnet na Domačiji Rus, na Starem trgu, nogometnem igrišču in ob Gradiškem jezeru in pri katerem je sodelovalo kar nekaj prebivalcev naše občine, je občinstvo pošteno nasmejal. Sledila je podelitev občinskih priznanj, ki so jih letos prejeli Silva Ovca, Franci Končar, Štefan Cerar, Marjan Štrukelj in monsinjor Mihael Trdin.

Preden je Skalinada v izvedbi Godbe Lukovica začela drugi del večera, je voditelj obiskovalce opozoril še na razstavo starih razglednic Lukovice in okoliških krajev, ki jo je pripravila Turistična zveza občine Lukovica in ki je v dneh po občinskem prazniku na Stari trg privabila kar precej ljudi. Potem pa je, razglednicam in dokazom na njih ter jesensko nizkim zračnim temperaturam navkljub, Lukovica za kakšno uro postala ribiško mesto nekje v sončni Dalmaciji. Morje in sonce sta nam pričarali domači Klapa Stari trg in Klapa Sidro, svoje pa so dodali še Petrovi tamburaši. Tudi kulise in dva zavzeta »ribiča« so lepo dopolnili drugi del občinske proslave v ritmu dalmatinskih napevov.

In čeprav je marsikateri obiskovalec pogrešal kakšno pristno slovensko pesem, smo si veselo prepevali tudi ob znanih dalmatinskih. In tako – v skladu z besedami voditelja ob koncu prireditve – vsak dodali svoj kamenček. Prav vsak od nas namreč dopolnjuje mozaik naše občine, saj sliko obogati, dopolni, jo polepša. Tudi s sodelovanjem pri pripravi ali vsaj obiskom katere od prireditev ob občinskem prazniku. Če ste jih letos zamudili, imate priložnost za »popravni izpit« spet prihodnje leto!

 

Oglejte si tudi