Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Lukovica
JUTRI
22°C
12°C
PET.
22°C
12°C
Oceni objavo

Ko se Črni graben predstavi beli Ljubljani …

Zadnja sobota v septembru je v ljubljanski Šiški minila v znamenju Črnega grabna. Na Stari tržnici v Spodnji Šiški, med Drenikovo in Celovško cesto, je namreč potekal Dan občine Lukovica, ki ga je v sodelovanju z Občino Lukovica organizirala Turistična zveza občine Lukovica pod vodstvom predsednice Andreje Čokl.

Pred kratkim je šišenska tržnica po nekaj letih mrtvila ponovno oživela, saj sta Ekološko društvo Porevit in Stara tržnica Šiška združila moči in pričela s projektom Eco Green Village Slovenia – Na vasi. Projekt želi zagotoviti zeleno oaza sredi mesta, spodbujati lokalno sonaravno pridelavo in predelavo hrane, ročne spretnosti, umetnost in obrt, obiskovalcem tržnice pa zagotoviti zdravo hrano in zabavo ob glasbi, predstavah in različnih delavnicah. K sodelovanju tako enkrat mesečno povabijo tudi posamezne občine in v soboto, 28. septembra, se je v Šiški predstavila naša občina. Obiskovalcem tržnice so svoje pridelke in izdelke ponudili uporabniki kolektivne blagovne in storitvene znamke Zakladi Črni graben, poskusili so lahko tudi pristne trojanske krofe in pravkar obrana brdska jabolka. Da o odličnem rokovnjaškem golažu, ki so ga brezplačno stregli pravi rokovnjači iz Turistično olepševalnega društva Brdo Lukovica, niti ne govorimo! Turistično društvo Gradišče je poskrbelo za prikaz mlačve žita in tako Ljubljančane še nekoliko približalo podeželju, članice KUD Fran Maselj Podlimbarski pa so obiskovalcem prikazale pletenje iz slame. Za informacije o naših krajih, promocijski material, nove turistične karte občine in nagradne majice z lukovškimi znamenitostmi sta poskrbeli Občina Lukovica in Turistična zveza. Ta je v Šiški predstavila tudi del razstave starih razglednic Lukovice in okolice, ki je nastala ob letošnjem občinskem prazniku.

Da je bilo še bolj veselo, smo se Ljubljančanom predstavili tudi z glasbo. Nastopila je Godba Lukovica, ki je zgodaj dopoldne prav prijetno zbudila še zadnje prebivalce Šiške, vse prisotne pa so navdušili tudi mladi glasbeniki iz naših koncev, ki se vse bolj uveljavljajo. Ansambel Skrivnost, ki ga sestavljajo 4 mlada dekleta, je poskrbel za nekaj znanih narodnozabavnih viž, fantje iz Klape Sidro pa so popihali na srca vsem ljubiteljem slovenske ljudske pesmi in dalmatinskih napevov. Kljub ne najlepšemu vremenu je imelo tako kar precej rednih obiskovalcev tržnice (pa tudi takih, ki so tja prišli slučajno, kot na primer turisti iz Izraela) možnost spoznati, da smo v Črnem grabnu prijetni ljudje, ki se znamo zabavati, zaigrati, zapeti in ponuditi marsikaj okusnega za pod zob. In številni so nam obljubili, da se naslednjič skozi našo občino ne bodo le peljali, ampak se bodo pri nas tudi ustavili in si ogledali katero od zanimivosti, ki smo jim jih predstavili.

Da je predstavitev Lukovice tako lepo uspela, gre zahvala vsem sodelujočim. V imenu Turistične zveze občine Lukovica se tako zahvaljujem članom TD Gradišče, TOD Brdo Lukovica, KUD Fran Maselj Podlimbarski, uporabnikom blagovne znamke Zakladi Črni graben, Godbi Lukovica, Ansamblu Skrivnost, Klapi Sidro, Gostinskemu podjetju Trojane, Občini Lukovica, Katki Bohinc, Marjani Flis Lederer, Ani Nuši Štempihar in vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo Lukovico Ljubljančanom predstavili v najlepši luči.

 

Oglejte si tudi