Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Obilne padavine so lahko tudi neprevidljive

V teh dneh je Agencija Republike Slovenije za okolje razglasila oranžni alarm, zaradi napovedanih obilnih padavin. V naši občini v letošnjem letu večjih poplav zaradi deževja še ni bilo, se je pa aktiviralo več zemeljskih plazov.

Največja nevarnost plazov je zaradi same geološke sestave tal v hribovitem in predvsem vzhodnem delu občine Lukovica. Plazovi se lahko aktivirajo na cestah v bližinah stanovanjskih objektov, zato morajo biti občani in udeleženci v cestnem prometu v tem obdobju pozorni tudi na to. Zagotovo so ogrožena tista območja, kjer so se že v preteklih letih aktivirali lokalni zemeljski plazovi, ki pa še niso bili trajno sanirani zaradi pomanjkanja sredstev v državnem proračunu.

Kljub temu, so se določeni zemeljski plazovi na cestah že trajno sanirali, in sicer na cestah Bršlenovica, Koreno, Prilesje, Češnjice, Šentgotard, … Da bi preprečili plazenja zemlje in posledično poškodb cestišč, Občina vsako leto izvaja tudi nekatere ukrepe – meteorno odvodnjavanja cest, predvsem z vgradnjo hudourniških kanalet. Upravičenost vseh investicij v odvodnjavanju cest se je že pokazala ob sedanjih večdnevnih padavinah, saj večjih težav s plazenjem zemljine zaenkrat še ni bilo.


Čeprav v tem trenutku glede na napovedi Arso naši kraji niso tako ogroženi kot nekateri drugi po državi, previdnost ni odveč, tako v cestnem prometu kot tudi z opazovanjem obstoječih plazov v neposredni bližini domov. 

Oglejte si tudi