Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Kako najeti občinski šotor?

S toplimi meseci prihajajo tudi dnevi in noči, ko se marsikdo udeleži veselice ali organizira kakšno prireditev, koncert, otvoritev, srečanje ali poseben dogodek. Organizatorji imajo v teh primerih manj skrbi, če si zagotovijo šotor, v katerem bo dovolj prostora za vse obiskovalce v primeru slabega vremena. Šotor ima v lasti tudi Občina Lukovica, ki si ga je mogoče izposoditi. »Društva iz naše občine ga dobijo brezplačno,« pojasnjuje Jasna Sovinšek, na Občini zaposlena kot svetovalka za javna naročila in gospodarske javne službe, ki ureja dokumentacijo v zvezi z izposojo šotora.
Kdo vse si lahko izposodi šotor Občine Lukovica?

Šotor Občine Lukovica si lahko izposodijo društva iz naše ali sosednjih občin ter podjetja ali fizične osebe ne glede na sedež. Društva iz naše občine, ga lahko najamejo brezplačno.

 

Kakšna je dimenzija šotora?

Dimenzije šotora, proizvajalca Petre d.o.o., so sledeče: 15 m višine, 40 m dolžine in 3 m stranske višine z 8 okni. Možna je postavitev tudi v manjših dimenzijah.

 

Koliko ljudi sprejme šotor?

Šotor sprejme do 1000 ljudi.

 

Kako se šotor odda v najem?

Šotor se oddaja v najem neposredno s sklenitvijo pisne najemne pogodbe, na podlagi pisnega zaprosila fizične ali pravne osebe.

 

Kolikšen je znesek za izposojo šotora?

Občina Lukovica kot eno enoto obračunava tri dni – torej dan pred prireditvijo, dan prireditve in dan po prireditvi. Najemnina za dan izvedene prireditve za šotor znaša 600,00 evrov brez DDV in sta v ta znesek všteta tudi dan pred in dan po prireditvi, ko potekata montaža in demontaža. Višina dnevne najemnine je enaka ne glede na velikost šotora, ki ga postavi najemnik.

 

Društva iz katerih občin imajo 75 % na polno ceno pri najemu šotora?

Društva in ostale neprofitne organizacije, ki so registrirane na območju občin: Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš, Moravče, Trzin, Dol pri Ljubljani, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi, šotor lahko najamejo za 75 % dnevne najemnine, za lastne potrebe. 

 

Kakšen je postopek za najem šotora, ki ga mora prosilec upoštevati in kateri so ključni podatki pri izpolnitvi vloge?

Zaprosilo se posreduje ali dostavi občinski upravi Občine Lukovica, lahko tudi preko elektronske pošte na naslov: info@lukovica.si. Ključni podatki za pripravo pogodbe so poleg podatkov o najemniku (naziv in sedež, zakoniti zastopnik, davčna številka, matična številka) tudi: predmet najema (šotor z odrom ali brez), dejavnost, ki se bo v šotoru opravljala ter kraj in čas trajanja najemnega razmerja.

 

Kdaj je priporočljivo poslati vlogo?

Vlogo je priporočljivo poslati vsaj mesec  (v kolikor se načrtuje prireditev v spomladanskih in poletnih mesecih, ko je zanimanje za šotor večje, tudi več) pred načrtovano prireditvijo.

 

Kaj mora poleg poslane vloge še zagotoviti najemnik šotora?

Šotor mora biti obvezno zavarovan, stroške zavarovanja pa krije tisti, ki si šotor izposodi. Najemnik ga mora dodatno zavarovati pri zavarovalnici, zaradi varnosti najetega šotora in zaradi uporabe pirotehničnih in/ali drugih sredstev ter zagotoviti varovanje elementov objekta od prvega dneva pričetka del  - montaža do zaključka del – demontaže. Zavarovalna polica je sestavni del pogodbe o uporabi in najemu šotora.

 

Kdaj je pogodba za najem šotora sklenjena?

Najemno razmerje nastane s sklenitvijo pisne najemne pogodbe, ki se sklene najkasneje v 30-ih dneh po prejetju zaprosila za najem šotora s strani najemnika. S podpisom pogodbe med obema pogodbenima strankama stopi v veljavo sama vsebina pogodbe oziroma medsebojne obveznosti in pravice, ki izhajajo iz pogodbe. Po sklenitvi pogodbe je najemnik takoj oziroma najkasneje v 3 dneh po sklenitvi pogodbe dolžan plačati 50 % predplačilo dnevne najemnine šotora, na podlagi katerega najemnik potrdi svojo rezervacijo termina za najem šotora, preostanek plačila pa je dolžan plačati najkasneje v 8 – ih dneh po izstavitvi računa. V kolikor najemnik obveznosti iz naslova predplačila za najem šotora ne poravna v treh dneh po sklenitvi pogodbe, lahko najemodajalec odstopi od pogodbe in razveljavi rezervirani termin najema. Po opravljeni storitvi se najemniku izstavi celotni račun.  

 

Ali si je mogoče šotor izposoditi tudi za nekaj mesecev?

Da, če bi bil šotor prost, se lahko zgodi tudi to. V kolikor se najemnik odloči šotor najeti za daljše časovno obdobje od 30 dni se najemniku za vsak mesec posebej izstavi račun. Tukaj je potrebno poudariti, da lahko Občina Lukovica v primeru nujnosti uporabe šotora zaradi višje sile, npr. zaščita in reševanje za primer elementarnih nesreč, zahteva vračilo šotora ob vsakem času.

 

Ali lahko šotor dostavi tudi Občina Lukovica?

Občina Lukovica najemniku, proti plačilu, omogoča tudi dostavo in odvoz šotora, kar znaša 200 evrov brez DDV v obe smeri.

 

Kdaj se prevzame šotor?

Šotor se prevzame dan pred prireditvijo. Ob prevzemu šotora se podpiše tudi primopredajni zapisnik. V tem zapisniku je točno navedeno kdo so odgovorne osebe v zvezi z najemom šotora, v kakšnem stanju je bil šotor ob prevzemu ter kaj je najemnik s strani Občine Lukovica prevzel (šotor, po dogovoru tudi oder). Najemnik mora šotor uporabljal kot dober gospodar.

 

Kaj morajo najemniki upoštevati pri montaži oziroma demontaži šotora?

Najemnik si je dolžan na lastne stroške zagotoviti tudi strokovno pomoč pri montaži/demontaži šotora. Znesek za najem takšnega strokovnjaka znaša po informacijah Občine Lukovica cca 500 evrov.

 

Koliko najemov šotora je običajno?

Običajno  je med 10 in 12 najemov letno.

 

Katera društva so si leta 2014 izposodila šotor?

V letu 2014 je z Občino Lukovica pogodbo o najemu in uporabi šotora podpisalo 5 domačih društev (PDG Krašnja, PDG Lukovica, PDG Prevoje, LD Lukovica in TD Gradišče) ter 5 društev iz sosednjih občin (PGD Ježica, PGD Jarše – Rodica, PGD Dob, PDG Študa in PDG Podgorica – Šentjakob).

 

Kaj se zgodi, če šotor na isti dan rezervirata dva različna subjekta?

V tem primeru šotor dobi tisti, ki ga je rezerviral prvi, ne glede na to od kje prihaja.

Oglejte si tudi