Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Brez povezovanja težko do evropskih sredstev

V okviru Programa za razvoj podeželja Republike Slovenije je bila Občina Lukovica od leta 2007 včlanjena v Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije. To pomeni, da so bila za določene projekte fizičnih in pravnih oseb z območja občine Lukovica ter skupne projekte celotnega projektnega območja vseh včlanjenih občin v LAS predvidena sredstva za sofinanciranje iz Evropske unije. V letošnji jeseni se je zaključila priprava nove Strategije lokalnega razvoja za LAS Srce Slovenije. Fizične in pravne osebe, po novem pa tudi občine, bodo tako imele možnost oddaje svojih trajnostno naravnanih projektnih idej na javni poziv LAS v programskem obdobju 2014–2020. Prvi javni poziv LAS je pričakovan v spomladanskih mesecih.

Občina Lukovica je vključena v Razvojno partnerstvo Središča Slovenije in v Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije (LAS). Občinski svetniki in svetnice so namreč 17. junija 2015 sprejeli sklep in se na podlagi interesa odločili, da se ponovno povežemo z občinami Razvojnega partnerstva Središča Slovenije, iz katerega  smo leta 2013 izstopili, ter bili leta 2013 in 2014 vključeni samo v LAS. Prvotni LAS je bil ustanovljen za programsko obdobje 2007–2013 (v katerega je bila  vključena tudi Občina Lukovica), zdaj pa je Občina Lukovica ponovno članica LAS za programsko obdobje 2014–2020, saj je bilo treba na podlagi zakonodaje za novo programsko obdobje ponovno vzpostaviti LAS.

Sredstva za delovanje LAS in izvajanje Lokalne razvojne strategije LAS prispevajo občine (članice), vključene v LAS. Občina Lukovica je tako med letoma 2008 in 2013 namenila 83.875,75 evra za delovanje LAS in za izvajanje Lokalne razvojne strategije LAS. Izvedba projektov v okviru LAS in upravljanje LAS pa se sofinancirajo prek Evropske unije, v preteklem programskem obdobju prek sredstev LEADER oziroma Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za individualne projekte se je na območje občine Lukovica med letoma 2008 in 2013 vrnilo 121.511,83 evra sredstev, za skupne projekte pa 180.956,92 evra, skupno torej 302.468,75 evra za individualne in skupne projekte pravnih in fizičnih oseb, ki so projekte izvajali na območju občine Lukovica.


Projekti iz naših krajev, ki so se izvajali v programskem obdobju LAS 2007–2013

V preteklem programskem obdobju so se zaradi vključenosti Občine Lukovica v LAS lahko sofinancirali in izvajali prijavljeni in nato potrjeni individualni projekti, in sicer v letih 2008 in 2009: ekološki uvajalni in izobraževalni dnevi (Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje), oživitev in promocija blagovne znamke Zakladi Črni graben (KGZS - Zavod Ljubljana) in nakup oblek MePZ Šentviški Zvon ob 20-letnici delovanja. Leta 2010 so bili podprti projekti: Srčni utrip Šentvida ( Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine - Skrinjca), Sprehod skozi preteklost vasi ob vodni učni poti (KUD Fran Maselj Podlimbarski), izgradnja otroškega igrišča v Češnjicah (ŠKD Čelešn'k). V letu 2011 je bilo podprto sofinanciranje nakupa moških oblek MPZ Janko Kersnik ob 50. obletnici delovanja (MPZ KD Janko Kersnik) ter ekološki zbirni in distribucijski center za zelenjavo – Zdravo življenje (Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje, Peter Kos). Leta 2012 je bil na podlagi petega in šestega javnega poziva podprt projekt dvig dodane vrednosti glavni dopolnilni dejavnosti na kmetiji – predelava sadja in promocija kmetije za lokalno samooskrbo (Klavdija Slapar, pri katerem je kot partner v projektu sodelovala OŠ Janka Kersnika), podan pa je bil tudi odstop od izvajanja enega projekta s strani upravičenca samega. V letu 2013 na podlagi sedmega javnega poziva podprtih projektov, ki so se izvajali samo na območju občine Lukovica, ni bilo. Na javni poziv LAS se je namreč prijavil en upravičenec s partnerjem z območja občine Lukovica, ki pa ni bil izbran.


Za sofinanciranje projektov po novem poleg pravnih in fizičnih oseb tudi občine

Način pridobivanja sredstev iz naslova LAS poteka tako, da Razvojni center Srca Slovenije (kot upravljavec LAS) objavi javni poziv. Nanj so se v preteklem programskem obdobju lahko prijavljale le fizične in pravne osebe s projektnega območja, ne pa tudi občine. Navedeno je pomenilo, da je bila izvedba projektov v posamezni lokalni sredini izključno odvisna od projektov posameznih fizičnih in pravnih oseb in nanje Občina ni imela vpliva. »Hkrati pa so se za celotno projektno območje, torej območje občin, ki so vključene v LAS, izvajali skupni projekti. Z novim programskim obdobjem 2014–2020 pa bo prišlo tudi do sprememb pri prijavi projektov, saj se bodo na javne pozive za sofinanciranje projektov po novem lahko prijavljale tudi občine,« pojasnjuje višja svetovalka za kmetijstvo, gospodarstvo in regionalni razvoj Občine Lukovica Katka Bohinc.


Prvi poziv LAS je predviden po objavi Strategije lokalnega razvoja za  LAS za programsko obdobje 2014–2020, ko bo slednja potrjena s strani države (MKGP) in prav tako priznan status delujoče LAS, torej predvidoma konec leta 2015 ali v začetku leta 2016, ko bo razpisanih 60 odstotkov vseh sredstev za izvedbo projektov s partnerskega območja LAS, drugi poziv pa predvidoma leto dni kasneje, v začetku leta 2017, ko bo razpisanih še preostalih 40 odstotkov sredstev za sofinanciranje projektov. Na vprašanje, ali je smiselno, da smo člani LAS, Katka Bohinc odgovarja: »Trenutno je čas za povezovanja. Občina sama bo namreč  brez povezovanja projektov v večje, skupne projekte težko pridobila evropska sredstva. Za projekte je pomembno vedeti tudi to, da je bistveno, da so projekti trajnostno naravnani in dolgoročni. Navedeno izhaja že iz samih javnih pozivov, saj morajo biti učinki projektov vidni še najmanj pet let po datumu prejema sredstev. Zakaj prihaja do odstopov od potrjenih projektov, lahko ugotovimo razlog predvsem v tem, da mora upravičenec, ki se mu projekt odobri, vsa sredstva v naprej založiti in šele nato se sredstva povrnejo, prav tako pa je eden izmed pogojev za prijavitelje, da morajo  imeti ob prijavi na javni poziv že veljavno gradbeno dovoljenje oziroma vsa upravna dovoljenja.«  

Oglejte si tudi