Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Najboljša slovenska dvigovalka uteži Petra Pavlič je doma v občini Lukovica

Petra Pavlič je 21-letna krajanka Podgore pri Zlatem polju, ki je konec februarja na Sredozemskem pokalu v Tuniziji nastopila za slovensko reprezentanco dviganja uteži in izboljšala kar dva slovenska rekorda. Petra je lastnica rekorda v potegu 60-ih kg, dvigne v sunku 80kg v biatlonu pa kar 140kg in je najboljša članica Težkoatletskega kluba v Domžalah. Čeprav pravi, da se je s tem športom začela ukvarjati čisto po naključju, je v njem nadvse uspešna in obenem usklajuje treninge tudi s študijem ter študentskim delom.
Simpatična Petra se je s športom začela ukvarjati v tretjem razredu osnovne šole, ko je pričela s treningom atletike. Že v otroštvu je bila bolj aktiven otrok, saj je večino časa preživela skupaj s svojimi prijatelji. Poleg ukvarjanja z atletiko je za osnovnošolsko ekipo nastopila tudi v košarki in rokometu ter tekmovala tudi v badmintonu in odtekla kakšen šolski kros. Resneje je pričela trenirati atletiko tudi v atletskem klubu Domžale kjer je metala kopje, kladivo, disk in kroglo, nato pa se je preusmerila v olimpijsko dviganje uteži. V tem športu vztraja od marca 2009, vendar pa se je prvič srečala z dvigovanjem uteži že pri atletiki, saj predstavlja velik delež atletskega treninga. Pravi, da je prišlo to tega čisto po naključju, ko je njen atletski trener Danilo Slavko Emberšič v tistem času tekmoval v olimpijskem dvigovanju uteži in ji rekel, da bi fantje iz TAK Domžale potrebovali dekle, ki bi z njimi nastopilo na mednarodnem tekmovanju v Italiji. Zlatopoljčanka se je vabilu odzvala in iz nedolžnega povabila se je oblikovalo navdušenje nad tem športom v Sloveniji.

Trenutno vikende namenja usposabljanju za trenerko olimpijskega dviganja uteži A, ki je najvišja stopnja usposobljenosti trenerjev na tem področju. Ob vikendih potekajo tudi tekmovanja, ne zanemarja pa niti fakultete, ki ji nameni kar precejšen delež svojega časa. Študij zdravstvene nege zahteva tudi praktično usposabljanje v UKC Ljubljana, kamor se odpravi od 4. do 6. ure zjutraj ali pa se odpravi v službo, kjer dela preko študentske napotnice. Po praktičnem usposabljanju ali službi se odpravi v domžalsko knjižnico, kjer se do treninga uči, nato pa končno pride na trening, kjer poskuša dati vse od sebe. Vseh obveznosti ne bi zmogla usklajevati brez samodiscipline, ki je Petri zagotovo ne manjka, saj želi s študentskim delom finančno razbremeniti starša in celotno družino, ki ji tako finančno kot tudi psihično stoji ob strani in verjame vanjo. Pravi, da si želi, da bi imela občina več posluha tudi za amaterske športnike, ki delujejo v individualnih športih, in širijo pozitivni glas o občini Lukovica po celi Sloveniji in tudi v mednarodnih vodah. Tudi v naši državi ni zadostne podpore olimpijskemu dviganju uteži, na kar vplivajo tudi rezultati, ki jih Slovenci dosegamo zaradi prepozne usmeritve v ta šport. Vsi starši se bojijo poslati svojega otroka na trening dviganja uteži, češ da je to nevaren šport, s čimer se Petra ne strinja. Ta šport je po številu poškodb, ki se zgodijo na zelo nizkem mestu in je po njenem mnenju zelo koristno, če imaš nekoga, ki ti zna pokazati tehniko pravilnega dviganja uteži.

Njeni treningi potekajo pod budnim vodstvom trenerja Romana Dimca, ki natančno ve, koliko je zmožna dvigniti in ji vedno pomaga z nasveti. Eden izmed najkoristnejših je zagotovo tisti, ki ji ga je dal na tekmovanju, in sicer "ne razmišljaj, samo naredi, kar znaš". Čeprav se z dvigovanjem uteži ne ukvarja profesionalno se lahko pohvali z nazivom petkratne državne prvakinje v olimpijskem dviganju uteži in drži kar nekaj državnih rekordov v različnih starostnih kategorijah in kategorijah, ki so razporejene po teži. Petra je tudi eno izmed prvih deklet v naši državi, ki se je navdušila nad tem športom, ki je še nekaj let nazaj veljalo za domeno moških. Ko je pričela z olimpijskim dviganjem uteži, je bila edina v klubu. "Mislim, da je bil za moške to kar zanimiv dogodek, ko se kar naenkrat v moškem športu, kjer že dolgo časa ni bilo ženske predstavnice pojavi neko dekle, ki pravi da bo dvigalo uteži. Sem kar zadovoljna, da se tega športa poslužuje čedalje več žensk, in bomo v Sloveniji kmalu imeli tudi žensko ligo v olimpijskem dviganju uteži," še dodaja. 

V prihodnosti si želi končati kariero dviganja uteži z zavidljivimi rezultati, dobiti službo v zdravstvu in preizkusiti veliko novih stvari v življenju. Če bo najboljša na državnem prvenstvu, bo imela letos možnost nastopiti tudi na mednarodnem tekmovanju Alpe Adria, ki bo po dolgem času organizirano v Sloveniji. Prav tako jo čaka še Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži U23, ki bo potekalo v Limassolu, če bo šlo vse po njenih načrtih. Njena želja je podreti še dosti državnih rekordov in nadaljevati z enakim tempom in brez poškodb, na olimpijske igre pa na trenutni rezultat ne more računati. Tam jo bomo lahko spremljali, če se zgodi, da organizatorji nanje povabili našo državo, ki bi jo v tem primeru lahko zastopala.

 

Oglejte si tudi