Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Dokončan oltar v Šentožboltski cerkvi

Pet let je že, odkar se je začelo obnavljanje glavnega oltarja v cerkvi sv. Ožbolta, katerega pobudnik je bil nekdanji župnik Jože Vrtovšek. Čeprav obnove sam ni dočakal, pa so jo v nedeljo, 16. novembra 2014 ob 10. uri na slovesni sveti maši pričakali farani in faranke, med katerimi je bilo kar nekaj obiskovalcev tudi iz ostalih krajev Črnega Grabna in apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. dr. Andrej Glavan .
»Po Vrtovškovi smrti nismo točno vedeli, kje so kipi, ki jih je dal restavrirati. Zanje ni vedela niti župnija, škofija Ljubljana ali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« se iskanja spominja Marjan Pustotnik, glavni pobudnik za dokončanje začetega projekta v cerkvi sv. Ožbolta. »Po naključju smo prek mojega sina prišli v stik s tistim restavratorjem, ki jih je imel pri sebi in se glede na njegovo ceno odločili, da jih vzamemo nazaj ter oltar obnovimo z drugim, bolj ugodnim ponudnikom.« Ta je bil Vlado Fras Zavrl, ki je dela prevzel meseca maja in s svojo ekipo do sredine novembra skoraj v celoti dokončal zastavljeno nalogo. Vmes je prišlo tudi do menjave župnika Marka Pajka, ki sploh ni bil pripravljen za to, da se vse skupaj uredi, a se je Pustotnik skupaj z aktivnimi farani odločil, da se najprej naredi oltar. Poleg njega so si za dokončanje prizadevali tudi Anton Cencelj, Smerkol Marjan, Roman Razpotnik in Brane Zaberložnik, ki so hodili po vaseh in zbirali finančna sredstva. Poleg oltarja je danes tako obnovljen in na novo pozlačen tudi tabernakelj, med samo obnovo pa so za oltarjem odkrili še nekaj drugih reči, kot na primer za kipom sv. Ožbolta je odprtina, ki jo bodo naknadno odprli skozi njo pa bo zadaj čez steklo prodirala sončna svetloba, poleg okna pa bo nekoliko več restavriranja potreboval kip Device Marije, ki je izdelan iz lesa.

Vmes je konec avgusta v župnijo prišel tudi Janez Evangelist Rus, ki se v njej odlično počuti. »Čeprav sem doma iz mesta in sem študiral v mestih tudi v tujini, se sedaj prvič srečujem s podeželjem in predstavlja pomembno točko v mojem življenju. Navdušen sem nad tem, da sem odkril pristne stike in se srčni ljudje veselijo odnosov. Vesel sem, da cerkev od začetka meseca žari tudi od znotraj in smo jo danes svečano blagoslovili,« dodaja. Slovesnega dogodka se je udeležil msgr. dr. Andrej Glavan, ki je v župniji že prej birmoval. »Danes smo priča izredno lepemu dnevu in presenečen sem nad uspehom tako majhne župnije. To je znak resnično globoke vere, pripadnosti župniji, navezanost nanjo in seveda to pomeni obogatitev za kraj.« Po končani sveti maši so si lahko zbrani z njima in županom Matejem Kotnikom izmenjali tudi nekaj besed na parkirišču pred cerkvijo, kjer se je bilo mogoče osvežiti ter okrepčati s pecivom, ki so ga pripravile in s seboj prinesle faranke. Sončno nedeljsko dopoldne bo tako marsikomu ostalo v lepem spominu, obnovljena in osvežena cerkev pa je lahko resnično v ponos vsem prebivalcem okoliških vasi in ostalim občanom.

 

 

Oglejte si tudi