Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Pohodniki ŠTD Rafolče na Kriških podih in na Bavškem Gamsovcu

V soboto 25. in nedeljo 26. julija 2015 smo se člani pohodniške sekcije ŠTD Rafolče podali na dvodnevno pohajkovanje po Julijcih. Še v lepem vremenu smo se podali od Aljaževega doma v Vratih (1015 m) prek Sovatne proti Pogačnikovemu domu na Kriških podih (2015 m). Pot je izredno slikovita, ob poti pa smo videli tudi krasno rejene kozoroge. Ker se v dolini nabere kar precej grehov, nas je narava pred Luknjo pričela močno namakati in spirati vso nesnago z nas. Naravne sile so nas opozorile z glasnim grmenjem na spremembe obnašanja.
Po kaki dobri uri pranja smo se preoblekli in uživali v lepem razgledu po poti proti Kriškim podom, še posebej, ker se je pot rahlo spuščala. V Pogačnikovem domu so nas prijazno postregli z jedačo in pijačo, zapeli smo še nekaj pesmi in odšli v rezervirano spalnico. Ponoči je bilo še nekaj grmenja. Jutro je bilo megleno, zato smo nekaj časa čakali na boljše vreme, ker pa se ni dosti popravilo, smo se podali na Bavški Gamsovec (2392 m). Uživali smo ob pogledih ma lepa Kriška jezera. Planinka srednjih let iz Nizozemske kar ni nehala hvaliti lepote naših gora, ki jih mi Slovenci, ki jih imamo na dosegu roke še ne znamo dovolj ceniti.  Gosta megla nas je po naporni in tudi nevarni poti nekako ovila v vato, da smo mislili, da hodimo po čisto običajni poti. Ko pa se je megla razkadila, smo si rekli ob pogledu nazaj, da je bilo to dobro, da nismo videli po kako strmih stenah smo se spuščali.

Na povratku smo se ustavili še blizu Kranja na kalamarih, ki smo jih z veseljem pojedli in si zaželeli, da spet pohitimo koncem meseca na Korošico.

Oglejte si tudi