Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Nastop MoPZ Janko Kersnik na festivalu slovanske glasbe v Škofji loki

V soboto, 21. aprila 2018 je bil v bogato in elegantno prenovljenem Sokolskem domu na Mestnem trgu v središču Škofje Loke »gala« koncert slovanske glasbe. Dogodek je spremljala tudi otvoritev slikarske razstave »Prostrana Rusija«, na kateri so bile razobešene zelo lepe slike (vedute, pejsaži, portreti …) zaslužnih umetnikov Ruske federacije Aleksandra Beglova in Petra Stronskega.
Mednarodni festival, oziroma tekmovanje, »Blagoslovi me, moj talisman« so v Sloveniji prvič organizirali leta 2012 v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani kot festival ruskih romanc. Predsednik festivala je bil znan muzikolog in vodja kulturnih oddaj na ruski televiziji g. Svjatoslav Belza.

V tednu pred samo vsakoletno aprilsko prireditvijo je avdicija, na kateri žirija osmih profesionalnih glasbenikov (od tega tokrat trije Slovenci: pevka Manca Izmajlova, basist Sašo Čano  in skladatelj Jure Robežnik) odbere nastopajoče za zaključni koncert. Večina kandidatov pride iz Rusije in Slovenije, so pa bili letos tudi iz Ukrajine, Azerbejdžana, Kazahstana in Kanade. Našemu zboru je žirija za izvedbo določila skladbo Dvanajst razbojnikov s solistom. Mladi pevci, glasbeniki  in zasedbe iz različnih držav sicer na tovrstnih tekmovanjih nabirajo izkušnje in izpopolnjujejo svoj repertoar.

V vseh teh letih je na festivalu na avdicije prišlo  več kot 500 glasbenikov različnih narodnosti, ki so poleg ruskih pesmi predstavili tudi pesmi svojih dežel in drugih slovanskih avtorjev.

Naš zbor se je letos lotil tudi učenja treh ruskih pesmi. Skladbo Dvanajst razbojnikov je zbor že pel  pred kakimi 40. leti. Na žalost v zboru nimamo več tako odličnega basista, kot je bil  pokojni Stane Cerar. Povabili pa smo g. Braneta Jermana iz Ihana, ki je sprejel izziv, in, četudi prvič kot solist, odlično zapel v tej ruski pesmi. Ker je nekaj naših članov bilo žal ta dan zadržanih, so priskočili na pomoč še trije sijajni mladi pevci klape Sidro (kar spotoma, ker so imeli isti večer še nastop v Kranjski gori), za kar smo jim močno hvaležni! Vsak izbrani solist ali zasedba se je na »gala večeru« predstavil z zgolj eno pesmijo.  Preko avdicije sta se uvrstili na nastop še naši častni stalni članici Urška Pavli in Betka Pirnat, s skladbo »Divja rožica«.

Prireditev sta zelo lepo vodili Marina Igritskaya in Irina Guščina. Uživali smo v močnih glasovih najboljših mladih in tudi nekaj starejših ruskih pevcev, izkušenih v nastopanju na velikih odrih. Za nas pa je bila to tudi krasna izkušnja…

V soboto, 23. junija bo imel Moški pevski zbor v lukovški kulturni dvorani koncert slovanskih pesmi in napevov z gostjami. Prisrčno vabljeni že sedaj.

http://svn.rs.gov.ru/sl/announcements/12414 (5. 5. 2018) in http://slo-talisman.com/  (5. 5. 2018)

Oglejte si tudi