Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

MoPZ Janko Kersnik nastopal v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani

V četrtek, 21. junija 2018, ob 18. uri smo pevci MoPZ Janko Kersnik pod taktirko umetniškega vodje Igorja Velepiča kot gosti zapeli nekaj ruskih in slovenskih fantovskih ter domoljubnih pesmi v Veliki dvorani Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani na glasbeni predstavi ob 5. obletnici vokalne skupine Ruski Talisman, ki jo vodi Irina Guščina. Recitatorka in tudi pesnica je bila Olga Zupan, nastopila pa je tudi mlada pevka Arina Jatsko Mihalaki. Obenem je bilo praznovanje Ivana Kupala. Praznik Ivana Kupale je kot naša kresna noč ali šentjanževo, spoj slovanskega predkrščanskega praznovanja poletnega solsticija (z različnimi obredi plodnosti in očiščenja, tudi v vodi) in krščanskega praznovanja rojstva Janeza Krstnika (Ivan=Janez).
Ruski center znanosti in kulture (RCZK) v Ljubljani se je odprl leta 2011. Ustanovljen je bil v skladu s sporazumom med vlado Ruske federacije in vlado Republike Slovenije o ustanovitvi in pogojih delovanja centrov znanosti in kulture, ki je bil podpisan v okviru uradnega obiska predsednika vlade Vladimirja Putina v Republiko Slovenijo 22. marca 2011. Slavnostna otvoritev Ruskega centra znanosti in kulture (RCZK) v Ljubljani je potekala 21. aprila 2011. Na njej sta sodelovala tudi minister za zunanje zadeve Ruske federacije Sergej Lavrov in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar.

Dejavnosti RCZK se izvajajo v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in so namenjene:  razvitju celovitih prijateljskih odnosov med Rusijo in Slovenijo,  podpori učenja ruskega jezika v Sloveniji, sodelovanju z združenji rojakov, ki živijo v Sloveniji, pri organizaciji dogodkov, namenjenih ohranjanju nacionalne in kulturne identitete in ohranjanju maternega jezika.


Lukovški pevci so navdušili občinstvo z rusko pesmijo Večerni zvon, ki jo je odlično zapel solist Matej Avbelj, prav tako pa sta bili dragoceni solistki Urška in Marta pri ostalih pesmih. Vključili smo se v igrice in čarovnije s cvetjem okrašenih vil, članicam skupine Talisman, ki so bile naše izvrstne gostiteljice. Celoten večer je zasnovala in povezovala naša prijateljica Irina Guščina. Naučili smo si marsikaj o ruskih ljudskih običajih.

V čarobnem ozračju Ivana Kupala smo uživali ob petju razposajenih ruskih pesmi, ki so jih igrivo izvajale pevke Talismana. Na koncu smo zapeli za dan državnosti še Občutke in Domovini v priredbi Janeza Močnika. Večer smo nadaljevali z nazdravljanjem na terasi Ruskega centra z enim najlepših razgledov v centru Ljubljane.  Nazdravili smo z lukovškim pivom, ki ga je prinesel Franci in z Marinkotovimi vini.

Ob slavnostni torti smo se veselo poslovili in pričakujemo, da bodo pevke Talismana letos v oktobru skupaj z nami nastopile  v Lukovici na "Slovanskem večeru".


Foto: Tanja Sokolov Boh

Oglejte si tudi