Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
11°C
1°C
JUTRI
13°C
1°C
Deli
3536

Pohodniki ŠTD Rafolče preko meje na Ojstrc

V nedeljo, 27. maja 2018, smo se pohodniki ŠTD Rafolče zbrali pred brunarico v Rafolčah in se s tremi avtomobili odpeljali preko meje na avstrijsko Koroško. Zapeljali smo se v Železno Kaplo, kjer se je pogumni Korošec Franc Jožef Smrtnik leta 2005 z verigo privezal na krajevno tablo Bela, da je ne bi proti Slovencem nastrojeni Avstrijci (tedanji glavar Haider) odstranili. Franc J. Smrtnik je sedanji župan, ki poje tudi v kvintetu bratov Smrtnik predvsem lepe koroške pesmi in je bil gost tudi v Lukovici.

V Železni Kapli smo nekoliko zgrešili pot na pogorje Obirja, vendar smo se kmalu uspešno povzpeli na najvišji vrh Ojstrc (Hochobir)  z nadmorsko višino 2139 m od izhodiščne točke Kapelske koče (1553 m), od koder smo hodili proti vrhu  dobri dve uri. Ojstrc se nahaja zahodno od Železne Kaple (Eisenkappel) na avstrijski strani Karavank. Na naravoslovni poti proti vrhu so nas table opozarjale na strukturo tal in rastja, ter opisovale vrste drevja (drevo kot svetilnik – odlomljen vrh zaradi strele…) in bogatega rastlinja. Uživali smo v pogledih na krasne encijane, murke, vetrnice, pljučnik in ostale lepe cvetlice v deželi ruševca. Ob srečevanju s planinci so nas pozdravljali medkulturno z Grüß Gott in Servus, mi pa z dober dan. Na vrhu je postavljen križ in meteorološka postaja, kjer je lep razgled na severna ostenja Košute, del Kamniških in Savinjskih Alp, proti severu pa se vidi Mali Obir (Kleinobir) in del Dravske doline, ki se je pokazala le ob odmiku oblakov, ko jo je obsijalo sonce. Po malici in slikanju na vrhu se je pooblačilo in mrzel dež s točo nas je napodil nazaj v dolino. Voditeljica odprave Marijana nas je varno usmerjala.

Po mastnih skalah smo previdno sestopali in po polurni plohi prispeli že skoraj popolnoma suhi do Kapelske koče, kjer smo se odžejali in pojedli preostanek malice.  

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi