Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Projekt obnova poslovilne vežice Brdo

Pred dobrimi tremi desetletji so se tri krajevne skupnosti uspele dogovoriti in pod eno streho združile prostor slovesa od naših rajnih. To je vsekakor eden redkih primerov dobrega medkrajevnega sodelovanja pri nas. A to je bilo še v časih socialistične Jugoslavije in od takrat naša skupna mrliška vežica na Brdu ni bila deležna praktično nobene omembe vredne finančne injekcije. To se seveda vidi na celotni infrastrukturi, to občutijo uporabniki in to pogosto slišimo in občutimo tudi na upravi občine Lukovica. Poslovilna vežica na Brdu pokriva območje, ki obsega skoraj 4000 prebivalcev ali praktično dve tretjini vseh prebivalcev občine. Do sedaj pa so jo in jo še vedno uporabljajo tudi ostali prebivalci občine.
Do lanskega leta so bile lastnice objekta Krajevne skupnosti Prevoje, Rafolče in Lukovice. A ker omenjene krajevne skupnosti niso bile zmožne upravljanja in obnavljanja tako velikega objekta, niti zato nimajo razpoložljivih sredstev  so sklenile, da objekt predajo v občinske roke. Razlog je seveda obnova, ki je prepotrebna in zajema celotno infrastrukturo, torej objekt sam in okolico, kar pomeni velik finančni zalogaj, celo za občino Lukovica.

Stanje objekta in predlog obnove so pripravili pri projektantskem podjetju Boson, sam projekt pa je bil še dodatno pregledan iz strani neodvisnega strokovnjaka, ki je potrdil strokovnost in finančno smiselnost predlaganega projekta.

Samo stanje objekta Mrliška vežica Brdo je trenutno zelo slabo, praktično na meji uporabnosti, varnosti in funkcionalnosti. Če naštejemo vse dotrajane in uničene dele stavbe: že osnovna betonska plošča se drobi, potrebna obnova podpornih betonskih nosilcev ostrešja, okoli 300 kvadratnih metrov dotrajanih talnih ploščic, steklena vrata so povešena in se težko odpirajo, inventar notranji in zunanji je dotrajan, toalete in kuhinja v zadnjem prostoru dotrajane, vodovodna inštalacija je že od samega začetka začasna, uporablja se greznica, ki ni ustrezna, prav tako ni zadosten električni priklop, ki ne omogoča priklopa grelne peči, ni izolacije in ogrevanja prostorov, kar pomeni, da je pozimi v prostorih mraz, poleti pa vroče, fasada je popokana in odpada, potrebna je obnova lesenega ostrešja in menjava klešč pod vrhom ostrešja, na nekaterih delih manjka tudi kritina. Potrebna bi bila tudi obnova asfaltne površine pred in za poslopjem.

 

Na podlagi zapisanega je jasno, da samo barvanje in popravljanje ne pride v poštev. Potrebna je temeljita obnova oziroma prenova, ki bo na moderen način ohranila bistvo tega objekta. Predvsem pa je namen obnove ne samo sanacija kritičnega stanja, temveč tudi izboljšanje funkcionalnosti objekta.

 

Predlagani projekt zajema kompletno prenovo stavbe, vodovodnih in električnih inštalacij, obnovo ostrešja in delno tudi okolice. Idejna zasnova ostane enaka tisti iz pred treh desetletij, veliko ostrešje bdi nad tremi kubusi. Vendar se bodo sedaj trije kubusi združili v enega, s tremi ločenimi prostori. S tem se pridobi dve prostornejši poslovilni vežici s premišljeno ureditvijo, ter ostalimi potrebni prostori, vključno s toaleto za invalide, ki je sedaj ni. Projekt predvideva povečanje prostora za žalujoče kar za trikrat in to pod isto streho.

V času priprav na sprejem proračuna občine Lukovica je bilo kar nekaj pomislekov svetnikov glede višine in potrebnosti investicije, zato je uprava skupaj s projektanti pripravila projekt, ki je sicer okrnjen, a edino še opravičljiv, glede na nujno potrebne posege. Poudariti je treba, da gre pri tem projektu za sosledje ukrepov, ki jih je potrebno izvesti, saj je sama obnova potrebna v več segmentih, kar lahko opazi že neuko oko vsakega obiskovalca poslovilnega objekta, še toliko bolj pa svojci pokojnih, ki se srečujejo z obilo težavami zaradi stanja objekta.

 

Mateja Orehek, predsednica Sveta KS Prevoje o prepotrebni obnovi poslovilne vežice:

Svet Krajevne skupnosti Prevoje že vrsto let opozarja na dotrajanost poslovilnih vežic na Brdu pri Lukovici. Menimo, da so poslovilne vežice stična točka svojcev, sorodnikov, znancev, sosedov, skratka vseh, ki s svojim poklonom v vežicah izražajo spoštovanje do pokojnika. So prostor, ki naj s svojim izgledom in uporabnostjo izraža dostojnost, ne le do pokojnika, pač pa tudi do vseh, ki se poslavljajo.

Poslovilne vežice na Brdu pri Lukovici so bile zgrajene sredi 80 let in so bile predvidene predvsem za krajane treh krajevnih skupnosti: KS Lukovica, KS Prevoje in KS Rafolče. V preteklih letih so bile vežice v upravljanju vseh treh omenjenih krajevnih skupnosti, ki pa žal ne zmorejo sredstev za prepotrebno obnovo.

Sveti vseh treh krajevnih skupnosti smo sprejeli sklep, da predamo vežice v upravljanje Občini Lukovica, ki naj bi v najkrajšem možnem času poskrbela za obnovo le teh.

Vesli smo bili novice s strani Občine Lukovica, da je pripravljena projektna rekonstrukcija obnove  poslovilnih vežic na Brdu. Skladno z dogovorom smo bili predsedniki omenjenih treh krajevnih skupnosti  22. 3. 2017 s strani Občina Lukovica vabljeni  na sestanek, kjer nam je bila projektna dokumentacija predstavljena.

Svet Krajevne skupnosti Prevoje meni, da je predlagana rekonstrukcija smiselna, potrebna in utemeljena. Zaradi dotrajanosti objekta je potrebna temeljita obnova in izboljšanje funkcionalnosti vežic, ki bi bile veliko bolj prijazne uporabnikom.

Upamo, da bodo Občinski svetniki s sprejetjem proračuna za leto 2017 podprli in omogočili čimprejšnjo rekonstrukcijo vežic, ki bi za svoj namen lahko služile še nadaljnjih 30 let. Prostor poslovilnih vežic je prostor slovesa, ki nam odstira naš odnos do življenja in smrti, do živih in mrtvih.

Oglejte si tudi