Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Zdrava občina za zdravo Slovenijo

Okolje, v katerem ljudje bivamo in delamo, pomembno vpliva na naše zdravje, zato lahko na lokalni ravni pomembno prispevamo k dobremu zdravju prebivalcev. Slovenijo sestavlja 212 med seboj zelo raznolikih občin, v katerih živi več kot 2 milijona prebivalcev. Zdravje v občini predstavlja nov vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskem prostoru, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z drugimi organizacijami.
Informacije o zdravju prebivalstva so predstavljene na ravni Slovenije, statističnih regij, upravnih enot in občin. S tem je omogočen prikaz stanja posameznih območji in primerjave med njimi.

V priponki so slike iz katerih so razvidni kazalniki za občino Lukovica. Podatke za vse slovenske občine, dodatne grafične prikaze in definicije kazalnikov najdete na spletni strani http://obcine.nijz.si. Več podatkov o zdravju pa lahko najdete na spletni strani https://podatki.nijz.si.

Kazalniki so razvrščeni v posamezne tematske sklope:

·   Prebivalci in skupnost, ki prikazujejo demografske in razvojne kazalnike občine.

·   Dejavniki tveganja za zdravje, ki prikazujejo kazalnike o dejavnikih, ki vplivajo na zdravje. 

·   Preventiva, ki prikazuje kazalnike aktivnosti usmerjenih v ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni. 

·   Zdravstveno stanje je sklop kazalnikov, ki govori o oceni zdravja in prisotnosti določenih bolezni. 

·   Umrljivost, ki prikazuje umrljivost prebivalstva zaradi različnih vzrokov.

Grafična primerjava omogoča hiter pogled na umestitev občine glede na državno povprečje. Na voljo so tudi številčne vrednosti posameznih kazalnikov za posamezno občino.

TEMATSKE KARTE – Primerjalni prikazi različnih kazalnikov za vse občine v Sloveniji na kartah.

IZBRANE VSEBINE – Vsebinski prispevki in podrobnejša pojasnila o tem, zakaj so informacije o zdravju pomembne, kako zdravje nastaja in kaj ga oblikuje.

Oglejte si tudi