Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.10.2017

pretežno jasno
Popoldne bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24 stopinj C.
8°C | 22°C
sreda, 18.10.2017
8°C | 22°C
četrtek, 19.10.2017
6°C | 22°C
petek, 20.10.2017
7°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
8°C | 19°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
22°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Dan odprtih vrat sadovnjaka na Brdu pri ......


DOGODKI, KMETIJSTVO

| |
05.09.2015      13:31
A A

Dan odprtih vrat sadovnjaka na Brdu pri Lukovici


Kemijski inštitut Slovenije je že 15. leto zapored v jesenskem času na široko odprl vrata sadovnjaka na Brdu in pripravil zanimiv dan za vse ljubitelje sadjarstva.


Deli:

Če smo natančnejši je za sadovnjak odgovoren oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Kmetijskega inštituta Slovenije. V oblačnem in rahlo deževnem dnevu se je na ogled sadovnjaka pripeljalo preko dvesto obiskovalcev, ki jih je pričakala pestra ponudba sadja in dobrot iz širše okolice. Na stojnice so vabili trojanski krofi, domači sir in med ter izdelki iz medu, drevesnica Zakotnik in tako naprej.

 

Ob 10ih dopoldan smo poslušali predavanje gospe Mojce Pustovrh iz podjetja Syngenta, ki je predstavila Operacijo polinor. Glavne prednosti te operacije so po besedah gospe Pustovrh, znatno povečanje števila opraševalcev, metuljev in drugih žuželk, kar povečuje pridelek zaradi boljšega opraševanja.

 

Naslednje predavanje je bilo na sporedu ob 13. uri, predaval pa je gospod Esad Šabanović, ki je za sicer tehničnem naslovom predavanja Tehnologija pridelovanja sadnih proizvodov, govoril predvsem o predelavi sadja, zelišč in medu v odlične domače dobrote, kot so sokovi, marmelade in žganje.

 

Organizirani so bili tudi vodeni ogledi po sadovnjaku, kjer so gostom izadli nekaj dragocenih informacij za boljši pridelek ter predstavili novosti letošnje sezone. Najbolj opazna je ta, da so po novem vsa drevesa jabolk pod zaščitno, protitočno mrežo. Samo letos je na novo potegnjenih okoli 17 kilometrov mrež. Struktura sadja v sadovnjaku je še vedno močno v prid jabolkom, ki zasedajo skoraj 15 ha površine. Večina jih je pridelanih na integriran način, kar pomeni, da se krepijo z, v Sloveniji, dovoljenimi zaščitnimi sredstvi. Zlati delišes, Jonagold in Fuji so le nekatere od najbolj poznanih vrst jablan, ki jih vzgajajo na tak način. Manjši del jabolk pa pridelajo tudi na povsem naraven EKO način, kjer pa se uporabljajo nove sorte jablan. Te so odporne na škrlup, bolezen, ki na drevesih naredi največ škode. Znan predstavnik te vrste pridelovanja jabolk je Topaz. V sadovnjaku rastejo še hruške, češnje, slive, višnje, breskve, marelice, kivi in različno jagodičje (jagode, ameriške borovnice, kosmulje,maline, ribez, robide).


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Lukovica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Glasilo Rokovnjač
Številka: 07
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo