Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Blagovna znamka Zakladi Črni graben na sejmu v Dolskem

V Dolskem so v soboto, 5. novembra, pred in v kulturnem domu pripravili sadjarski sejem, za katerega se že iz naslova vidi osrednja tema oziroma rdeča nit. Sadje vseh vrst in oblik ter še kaj se je tokrat našlo na sejemskem prostoru pred in v Kulturnem domu Dolsko. Obiskovalci so lahko videli in kupili marsikaj, a ne le to, tudi za pokušino se je kaj našlo. Če ne drugega, smo bili obiskovalci deležni odličnega ravno prav pečenega kostanja, ki se je kar dobro podal k pravkar stisnjenemu jabolčnemu soku, ki so ga prali, mleli in stiskali kar na sejemskem prostoru. Na sejmu smo pokušali tudi sire, tiste znane – kravje, in manj znane, a nič manj dobre – kozje in ovčje. Ob pokušanju orehov in medu pa smo se spomnili, da prihaja čas praznikov. Poleg omenjenih dobrot so ponujali še svežo zelenjavo, sezonsko sadje ter kotle za kuho, a ne samo žganja, kajti Kotlarstvo Godec iz Jevnice dela različne kotle za različno kuho. Prisluhnili smo še dr. Janu Bizjaku, ki je spregovoril o novi sorti bonita, zelo odporni proti plesni in škrlupu. Je križanec med topazom in pink lady. Mladi gospod je s svojim znanjem spretno odgovarjal vsem znanja željnim poslušalcem. Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice je predstavilo različne vrste jabolk in ponudilo tudi sadike. Ker težko pripraviš mlajše, da obiščejo sejem, so jim tokrat ob pomoči Aktiva žena Plamen Dolsko pripravili delavnico peke jabolčne pite in jabolčnih prešc.Za lažje razumevanje naj zapišem, da gre za vrsto kruha, ki se je pekla v času zorenja ajde pa tudi ob prazniku vseh svetih. Posebnost kruha je v nadevu iz sestavin. Tradicionalno je vseboval maslo, jabolčne krhlje ali suhe hruške, češnjevo žganje, rumenjake in med, danes pa je nadev dobil sodobnejšo različico z orehi in rumenim korenjem. Malo mlajši so poslušali pravljice in to ne čisto običajne, ampak "jabolčne" pravljice, ki jih je pripravila Knjižnica Jurij Vega. Na sejmu smo zasledili tudi blagovno znamko Zakladi Črni graben, saj so se pridelovalci, tako kmetija Jergan iz Kosez pri Lukovici, kjer pridelujejo sir, kot sadjarska kmetija Rous iz Trnovč, prijazno odzvali povabilu organizatorja in tako popestrili že tako pestro sejemsko dogajanje. Do novega leta je še kar nekaj sobot in verjetno bo kakšna rezervirana še za kakšen tematski sejem v Dolskem. Takrat se le odločite in pridite, ne bo vam žal.

Oglejte si tudi