Logo MojaObčina.si

Lukovica

DANES
19°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Deli

Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije

Staranje prebivalstva predstavlja velik izziv za družbo, v kateri živimo. Rešitve za kakovostno življenje starostnikov naslavlja tudi evropski projekt EU_SHAFE, v okviru katerega je Razvojni center Srca Slovenije 25. novembra 2019 v Kamniku organiziral dogodek z naslovom »Kako do kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije«. Dogodek, na katerem so sodelovali vsi pomembnejši akterji s področja oskrbe starejših, ki delujejo v občinah Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji, je bil namenjen prepoznavanju idej, pobud in sogovornikov za oblikovanje konkretnih rešitev za starostnike. Dobra udeležba kaže na to, da gre za zelo aktualno temo. 

 

Prvi del dogodka je bil namenjen okrogli mizi, na kateri so sodelovali župan Občine Litija Franci Rokavec, župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič, predstavnik LAS Srce Slovenije Mitja Bratun, Janez Praček iz Ministrstva za zdravje, direktorica Doma Tisje iz Šmartnega pri Litiji Irena Špela Cvetežar, Katja Vegel iz Občine Kamnik, predstavnika kamniškega Zavoda Oreli Martina Ozimek in Roman Rener ter vodja pomoči na domu v Zavodu Pristan Nada Jerala. Pogovor se je dotikal ključnih izzivov starejših, ki živijo doma, dobrih praks, ki jih izvajajo starejši oziroma se jih izvaja zanje, razvojnih idej, ki bi jih lahko izpeljali, če bi razpolagali z ustreznimi viri, pa tudi o načinih financiranja in možnostih izvedbe projektov za bolj kakovostno življenje starejših. Iz občine Lukovica sta se dogodka udeležili Mojca Cerar kot predstavnica Občine Lukovica in Marijana Grošelj iz Društva upokojencev Lukovica. 

 

Izzive celovite oskrbe ranljivih skupin, med njimi tudi starejših, naslavlja tudi strategija lokalnega razvoja, temeljno vodilo za izvajanje projektov za razvoj podeželja na območju občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Cilj je povečati delež neformalne oskrbe in število rešitev za oskrbo na domu. Predstavnik LAS Srce Slovenije Mitja Bratun je ob koncu povzel, da potrebujemo na območju vseh omenjenih občin krovno povezovanje na tem področju s ciljem vzpostavitve delujočega sistema, kar pa brez sodelovanja med vsemi akterji ne bo mogoče. 

Drugi del je bil namenjen delavnici, na kateri so udeleženci v skupinah razvijali ideje za skupne projekte na področju bivalnega okolja, socialnega vključevanja, komuniciranja in informiranja, zdravja in potreb po lokalnih storitvah. Zbrani predlogi bodo osnova za pripravo skupnega projekta v okviru LAS Srce Slovenije, ki bi izboljšal kakovost življenja starejših v Srcu Slovenije. 

 

Anita Molka

Razvojni center Srca Slovenije

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi