Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

60 LET TROJANSKIH KROFOV

Februarski pustni čas, že od nekdaj tudi čas krofov in letošnjega februarja 60. rojstni dan trojanskih krofov. Že toliko let, pa vsako leto bolj zaželeni.

Ob rojstnih dnevih navadno slavimo tiste, ki imajo rojstni dan in ne njihovih mater, ki so jih rodile. S to prispodobo bomo tokrat naredili izjemo. Gospa Rajka Konšek kot direktorica gostišča na Trojanah je v tem pustnem času leta 1961, torej pred 60. leti, obogatila gostinsko ponudbo s slastnimi pustnimi krofi, ki so postajali tudi vse pogostejši v nepustnem času. Vsak dan so jih pričeli peči že naslednje leto.

Konškova je namreč marca leta 1962 obiskala gostinsko razstavo v Mariboru. Tam je srečala gospoda Lenčka, slavnega slaščičarja iz Domžal. Ta ji je pomagal pri kupovanju prvega mešalca za testo. Bil je le prototip, saj takih mešalcev še niso izdelovali. Bil je majhen s kotličkom okrog 15 litrov. »Tale bo zaenkrat dovolj velik za vas«, je Konškovi dejal gospod Lenček. In res je bilo tako. Izdelali so ga v firmi Gostol iz Nove Gorice.

Gospa Konškova je skupaj z njihovo odlično kuharico Mimi Lesjak preizkušala uporabo strojčka za pripravo testa za krofe. Pomembno je namreč, kako dolgo se stepa testo. Tako so s pomočjo tega mešalca začeli delati krofe. Vsak dan. Prvo leto so naredili že 140 tisoč krofov. S sodelavko Mimi sta izdelali tudi hišni recept. Krofi so bili okusni in lepi, saj so bili ustvarjeni z ljubeznijo.
Krofe so dolga leta pekli kar v gostilniški kuhinji. Dva cvrtnjaka sta bila v kuhinji nameščena tik ob vhodu v kuhinjo in vonj po krofih se je razširjal po gostilniških prostorih. To je gotovo povzročilo vedno večje povpraševanje po njih.Prostor za peko krofov v kuhinji je postajal premajhen in peko so preselili v pritlični prostor gostilni nasprotni stoječe stavbe, ki je bila sicer namenjena prenočevanju gostov. Krofe je bilo mogoče še vedno kupovati le pri gostilniškem šanku.

Proizvodnje zahteve so postajale vse večje in leta 1974 je Gostišče »Pri Konšku« nasproti stare gostilne na prostoru ob kegljišču zgradilo nov objekt, namenjen peki krofov – krofarno. S peko so pričeli v drugi polovici tega leta. In že v tem letu so prodali 1,7 milijona krofov.V današnjih sodobnih proizvodnih in prodajnih prostorih prihajajo ocvrti krofi kot po tekočem traku. V letu 2019 so jih spekli 3 milijone, v korona letu 2020 pa 1,8 milijona. Ob zaprtju gostilne v letošnjem letu jih prodajo na dan med 3 in 5 tisoč.

Že vseh 60 let se vodi evidenca o pečenih krofih. Teh je do danes že 140 milijonov. Gostinsko podjetje Trojane zvesto ohranja to tradicijo, jo bogati in tako naj bo tudi v prihodnje.

Besedilo: Lado Goričan
Fotografije: arhiv GP Trojane d.o.o.

Oglejte si tudi