Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

V registru nesnovne dediščine poslej tudi Lučko petje na štrto

Lučko moško petje na treko in štrto ima dolgoletno tradicijo in sloves edinstvenosti na širšem področju. To obliko ljudskega petja se pevci naučijo od starejših generacij, pevci pa morajo imeti dobre glasbene sposobnosti. Začetke lučkega petja je zaradi le ustnega prenosa nemogoče izslediti, leta 1975 pa je dr. Zmaga Kumer zapisala, da so si starejši pevci pripovedovali, kako so včasih prepevali po vrheh zaselkov v Lučah in si tako bogatili družabno življenje.
Pevci so vsa leta v dobri kondiciji, pridružujejo se jim mladi in za tradicijo domačih pevcev se ni bati. Gostujejo na različnih prireditvah v okviru JSKD-ja, v radijskih in televizijskih oddajah… Njihova edinstvenost je botrovala temu, da smo spomladi 2019 podali vlogo za vpis pevcev v Register nesnovne kulturne dediščine. Delovna skupina Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine je ugotovila, da dejavnost ustreza kriterijem in poleti 2019 smo bili obveščeni o primernosti vpisa. V petek, 4. 6. 2021, pa smo prejeli uradni sklep o vpisu v register nesnovne kulturne dediščine. Dejavnost je vpisana z imenom Petje na četrtko, sinonim imena enote pa je Lučko petje na štrto.
Čestitamo vsem ustvarjalcem ljudskega glasbenega izročila in upajmo na čim hitrejše normaliziranje razmer v svetu, da se bodo pevci zopet lahko srečevali na vajah in raznih prireditvah s poslušalci.

Andreja Urh
predsednica KUD Tone Mlačnik Luče

Oglejte si tudi