Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Lučki pevci nastopili v radijski oddaji

V torek, 19. novembra, je iz Centra Rinka v Solčavi potekal neposreden radijski prenos oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Med nastopajočimi so bili tudi nekateri Lučani.

Urednica za slovensko ljudsko glasbo na prvem programu radia Slovenija, mag. Simona Moličnik, ki je prav tako Lučanka, se je odločila, da bo eno najstarejših in najbolj priljubljenih oddaj na radiu tokrat pripravila v sodelovanju s solčavskim Centrom Rinka.

Ne po naključju. V oddaji, ki so jo poimenovali Ustorije Zgornje Savinjske doline, so predstavili nedavno izdano knjižno delo Gori, doli sem in tja. Obsežno delo, ki je bilo v prvi izdaji v dveh knjigah, v drugi pa združeno v eno, in ga spremlja tudi DVD, je namreč izšlo v organizaciji Centra Rinka in v sodelovanju LAS Zgornje Savinjske doline s sofinanciranjem iz sredstev Leader.

Zbirko folklornih pripovedi so tako radijskim poslušalcem predstavili bralci pripovedi iz vseh sedmih občin naše doline. Med nastopajočimi pripovedovalci je bila tudi
Adrijana Supin iz Luč.

Kako so zgodbe zbirali na terenu, so pripovedovali ustvarjalci knjige Marta Orešnik, Vida Štiglic in dr. Peter Weiss. Med govorne dele je bila prijazno vpletena tudi glasba citer in petje lučkih pevcev, ki so zapeli na prav poseben, ljudski način »na tretjo in na četrto«, ki se je v Lučah in okolici ohranil skozi dolge rodove.

 

 

Oglejte si tudi