Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Za reševanje življenj in boljše zdravje ter počutje v logaški občini

Sodelovanje med Občino Logatec in Zdravstvenim domom Logatec prinaša občanom Logatca nekaj novosti. 

Tako je bila, v zadnjih dveh letih, tudi v sodelovanju s predstavniki krajevnih skupnosti in društvi, oblikovana mreža s postavitvijo avtomatskih zunanjih defibrilatorjev (AED). Postavitev te, je sofinanciralo tudi Ministrstvo za zdravje, in sicer v višini: 4.834,00 EUR, ostalo so prispevali Občina Logatec, Zdravstveni dom Logatec in posamezne krajevne skupnosti in društva.

 

V letu 2018 je Ministrstvo za zdravje objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa vozila za urgentnega zdravnika. Tudi Občina Logatec se je prijavila na navedeni razpis in bila uspešna.  Tako je v mesecu novembru 2018 Zdravstveni dom Logatec pridobil moderno vozilo Volkswagen Tiguan Comfort Edition 2.0 TDI SCR R5.  Skupna vrednost investicije je bila 38.847,15 EUR. Plačilo nakupa, v višini 11.168,40 EUR je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, razliko pa Zdravstveni dom Logatec.

 

Nato je bil v letu 2019 ponovno objavljen razpis Ministrstva za zdravje, za nakup nujnega reševalnega vozila tipa B. Tudi na ta razpis se je, uspešno, prijavila Občina Logatec. In do konca leta z ustrezno dokumentacijo kupila osnovno vozilo Volkswagen Transporter T6 2.0 TDI 4M DSG, z vso potrebno nadgradnjo in opremo. Vozilo je bilo pripravljeno za dostavo, dne 25.10.2019, pripeljano v Zdravstveni dom Logatec pa 29.10.2019.  Skupna vrednost investicije je bila 129.712,89 EUR. Plačilo nakupa je v višini 33.050,40 EUR sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, razliko pa Zdravstveni dom Logatec.

 

V tem času je Občina Logatec uspešno izvajala projekt prenove podstrešja Zdravstvenega doma Logatec. V letu 2017 je namreč oddala uspešno prijavo na Ministrstvo za zdravje in, na razpisu, dosegla vse možne točke. Tako se je v letih 2017 in 2018 pripravljala dokumentacija za gradnjo, po prejemu gradbenega dovoljenja pa še, izvedba prenove in nakupa opreme. Zdravstveni dom Logatec je tako pridobil prenovljene prostore z zgibno steno za izvajanje dejavnosti centra za krepitev zdravja in sodobno opremo, kot so: analizator telesne teže, večfunkcijska naprava, osebni računalnik, projektor, projekcijsko platno, oprema za tolmačenje s sprejemniki in slušalkami za tolmača, vgradna indukcijska / slušna zanka za predavalnico, postaja za polnjenje opreme za tolmačenje, previjalna miza, priročna kuhinja in informacijski pult za obiskovalce. Skupna vrednost investicije je bila 199.280,90 EUR. Vsa sredstva je prispevalo Ministrstvo za zdravje, operacijo pa je delno financirala tudi Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) ter izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020.

 

Navedeni projekti so se izvajali na podlagi uspešnih prijav na razpise RS Ministrstva za zdravje za izbor operacij »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«. Za izvedbo teh so bile v občinski upravi odgovorne mag. Nevenka Malavašič, vodja oddelka za družbene dejavnosti (vodenje vseh navedenih projektov), Mateja Čuk, vodja oddelka za investicije (izvedba javnih naročil za izbor dobaviteljev in izvajalcev), Tena Daša Lavrič Pfajfar, višja svetovalka za investicije (za gradbišče na podstrešju Zdravstvenega doma Logatec).

 

Občina Logatec je tako v sodelovanju z Zdravstvenim domom, direktorico mag. Matejo Kunc, v letih 2018 in 2019 pridobila dve vozili in prostor za izvajanje dejavnosti Centra za krepitev zdravja.

Ob tem pa vodstvo Občine Logatec, župan Berto Menard in direktor Andrej Vrhunc, v sodelovanju z Lekarno Ljubljana ter ob posluhu Občinskega sveta Občine Logatec, zaključujeta s pridobivanjem še zadnjih dokumentov, potrebnih za gradnjo prizidka k Zdravstvenemu domu Logatec, ki bo pripomogla k temu, da se bodo začasne rešitve prostorske stiske, ki se kažejo v razpršenosti ambulant (fizioterapija v GRC Zapolje, patronaža v bivši Pošti, zobna ambulanta na Stari cesti 10), umaknile in, da bodo obiskovalci oziroma pacienti Zdravstvenega doma Logatec, vse kar potrebujejo za svoje zdravje in boljše počutje dobili na enem mestu.

 

 

Občina Logatec

Občinska uprava

 

Oglejte si tudi