Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Vaja zaščite in reševanja - ICS Logatec 2017 in Dan zaščite in reševanja v občini Logatec

, 3. junija 2017, se bo ob 14. uri pričela vaja celotnega sistema zaščite in reševanja občine Logatec, v sodelovanju z nekaterimi sosednjimi občinami - Log-Dragomer.

 

Na vaji bodo sodelovali:

 

-      Štab CZ Logatec z vsemi podrejenimi sektorji štabnega vodenja (operativa, načrtovanje, logistika, administracija)

-      PGD Dolnji Logatec

-      PGD Gorenji Logatec (+ enota Žibrše)

-      PGD Rovte (+ vod Petkovec)

-      PGD Hotedršica

-      PGD Medvedje Brdo

-      PGD Laze – Jakovica

-      PGD Vrh Sv. Treh Kraljev

-      PGD Log pri Brezovici (gostujoča GE iz občine Log-Dragomer)

-      PGD Dragomer – Lukovica (gostujoča GE iz občine Log-Dragomer)

-      Enote za podporo: (ekipa za transport SSK Logatec, ekipa za oskrbo enot Rod Srnjak, ekipa za oskrbo prebivalcev skavti Steg Logatec 1, ekipa za logistiko KLŠ, štab administracije ICS Logatec – občinska uprava)

-      Služba za psihosocialno podporo CSD Logatec

-      Ekipa prostovoljcev OZRK Logatec

-      2 ekipi bolničarjev OZRK Logatec

-      2 – 3 ekipe enote reševalnih psov ŠKD Logatec

-      Ekipa za reševanje iz jam in globin Jamarskega društva Logatec

-      Pogodbeni podjetji z gradbeno mehanizacijo

-      TRE ekipa pri JP Komunala Logatec ter TRE ekipa CZ Logatec

-      NMP ekipa Zdravstvenega doma Logatec

-      Enota za prognozo in spremljanje vremena iz vrst Društva za raziskovanje in opazovanje vremena Logatec

-      Ekipa za zveze CZ ter

-      Helikopterska enota 151. eskadrilje SV, ki bo izvajala gašenje požara v naravi in iskanje pogrešanih s helikopterjem HE Bell 412.

 

Vaja zaščite in reševanja se bo vršila na 6 lokacijah:

 

1. heliodrom nogometno igrišče Sekirica,

2. vodna pregrada Mareke,

3. poligon Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje - enota Logatec,

4. stara žaga KLI Logatec,

5. kmetija "pr`Skrotnk",

6. iskanje pogrešanih na širšem področju Logaških Žibrš in reševanje iz brezna.

 

Za namene vaje bo že v petek, 2. junija 2017, po 14. uri popolna zapora tretjine parkirišča za Narodnim domom, zato opozarjamo občane, da ne parkirajo za označenem delu. Obenem obveščamo, da zaradi prihoda helikopterja velja na Sekirici in v Reški dolini poseben režim varovanja in prosimo občane, da upoštevajo navodila odgovornih oseb, gasilcev in rediteljev.

 

 

Štabni - bazni tabor bo postavljen na ploščadi pred Narodnim domom (košarkarsko igrišče), kjer bo postavljen tudi prireditveni šotor. Po izvedeni vaji, od 17. pa do 20. ure, se bo začel program prireditve "Dan zaščite in reševanja 2017". Predstavile se bodo vse enote z zanimivo opremo za reševanje, izvedla pa se bo tudi nagradna igra - deset srečnežev prejme inovativno gasilno sredstvo - žogo Elide Fire Ball za uporabo v domačem okolju. Prav s slednjim inovativnim gasilnim sredstvom  se bo na samem dogodku predstavilo gašenje v simulatorju gorenja. Kako lahko svoj dom zavarujemo pred poplavami bodo obiskovalce poučili strokovnjaki  iz podjetja Hidroconsulting d.o.o., ki ponuja enostavne in praktične pripomočke za varstvo pred poplavami v domačem okolju.  Predstavljena bo tudi aplikacija iHELP in uporaba vse bolj prisotnih in dobrodošlih defibrilatorjev.

 

Ker se v sistemu zaščite in reševanja zavedamo, da brez znanja ne zadostuje nobena  tehnika in opremljenost enot ter da je potrebno vlagati v znanje in šolanje, želimo z dobrodelnim golažem Civilne zaščite in izkupičkom le-tega, kupiti šolske potrebščine za otroke iz najbolj socialno ogroženih družin v občini. S tem jim želimo, ne glede na socialni status, omogočiti normalno šolanje, brez dodatnih skrbi. Nadejamo se, da bo dobrodelna akcija dosegla svoj namen, saj si želimo podobne dobrodelne aktivnosti izvesti tudi v prihodnje. Program bo z glasbo povezoval znani slovenski DJ, ki je krojil zabave širom po Španiji in otokih v Mediteranskem morju.

 

To soboto bo Logatec v znamenju zaščite in reševanja. Rdeča nit vseh prizadevanj in aktivnosti je, da se v  ljudeh ozavesti dejstvo, da morajo občani v prvi vrsti, ne glede na usposobljenost enot, ki jih imamo v občini, kolikor je mogoče, sami poskrbeti za lastno varnost in varnost bližnjih. Le od nas samih je odvisna skupna stopnja varnosti celotne skupnosti.

 

Štab CZ Logatec

Oglejte si tudi