Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

ŠPORTNO DRUŠTVO BARON – PREDSTAVITEV ŠPORTNIH DEJAVNOSTI I. DEL

PRSTOMÈT
Prstomèt: je igra z gumijastimi ploščki, podobna balinanju. Cilj igre je vreči čim več ploščkov čim bliže balinčku. Igra lahko poteka praktično na kakršnikoli podlagi in načeloma ni prostorsko omejena. Igrišče je predpisano le za prstometna tekmovanja. Igro praviloma medsebojno odigrata dva igralca ali dva para igralcev, do dosežene 13. točke. Igra se z 8 ploščki in manjšim balinčkom. Vsak igralec igra s po 4 ploščki, v dvojicah vsak z dvema, iste barve. Pravico do prvega meta, oz. do meta balinčka, igralca določita z žrebom. Pravico do naslednjega meta balinčka, dobi igralec, ki je osvojil vsaj eno točko, po tem, ko sta oba vrgla vse ploščke. Vsak igralec vrže po en plošček naenkrat in meče dokler ni njegov plošček najbližje balinčku, nato vrže nasprotnik po istem pravilu. Kadar enemu od igralcev zmanjka ploščkov, drugi vrže še ostale, razen v slučaju, da je že dosegel 13 točk. Po eno točko za vsak plošček osvoji igralec, ki je z enim ali več ploščkov bližje balinčku od najbližjega nasprotnikovega ploščka.

Ploščki: tekmovalni ploščki so iz posebne mešanice gume. Barve ploščkov so rdeča in modra, izjemoma tudi zelena in rumena. Plošček ima obliko valovite ploščice, s petimi povezanimi obroči in z luknjo v sredini. Zunanji premer je 100 mm, premer luknje pa 15 mm, teža 75 g. Manjši balinček je lahko rumen ali zelen. Ima obliko valovite ploščice s tremi povezanimi obroči in z luknjo v sredini. Zunanji premer je 65 mm, premer luknje pa 15 mm, teža 30 g.

Igrišče: teren igrišča na posameznem tekmovanju mora biti na vseh igralnih stezah enak. Igralna steza mora biti široka najmanj 1,5 m in dolgo 10 m. Steze morajo vsebovati oznake za 5 in 10 m, znotraj katerih poteka igra. Zunanje meje morajo biti označene po celi dolžini in širini, z največ 5 cm široko oznako narejeno s trakom, vrvico, barvo ali kredo.

Besedilo: Janko Repenšek, foto: splet

Oglejte si tudi