Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Tudi otroci lahko pomagajo

Ste se že kdaj vprašali, kaj se zgodi, če se vam zamajejo tla pod nogami in se zaradi nenadne slabosti zgrudite v nezavest. Poleg vas pa je le vaš otrok. Res težka situacija. Ali bo vaš otrok sposoben poklicati na pomoč? Če še nikoli ni slišal za prvo pomoč bo prav gotovo zelo zmeden in paničen. Take situacije so res redke a je vendar potrebno pomisliti tudi na tako možnost.

 

V skupini Mehurčki iz enote Tičnica so otroci v starosti od 5-6 let. Zelo so bistri in pogumni. Obiskal jih je gospod Nejc Petrinčič, ki je poklicni reševalec v ZD Logatec. Njegovo delo pa ni omejeno le na reševanje in pomoč ljudem v nesreči, temveč  tudi na aktivno prenašanje svojega znanje na druge ljudi. Je del ŠOLE PRVE POMOČI – UKREPAM PRVI, ki izvaja UČNE DELAVNICE za vse, ki jih povabijo v svojo sredino. V šoli ugotavljajo, da s tem pripomorejo k večji samozavesti posameznikov in dvigu zavedanja, da vsak s svojim znanjem lahko pomaga sočloveku, saj hitro ukrepanje v kriznih situacijah dokazano rešuje življenja. Vsak človek bi moral obnavljati znanje in sposobnosti izvajanja prve pomoči, da bi lahko v kritični situaciji pomagal sočloveku. Z ozaveščanjem o hitrem ukrepanju lahko začnemo že pri otrocih. 

 

G. Nejc je otrokom na igriv način demonstriral prvo pomoč pri človeku, ki izgubi zavest. Otroci so ga neverjetno dobro posnemali in samostojno obračali vrstnike v položaj za nezavestnega človeka. Imeli so tudi možnost preizkusa oživljanja ob srčnem zastoju. Reševalec Nejc jim je nazorno pokazal izvedbo masaže srca in vpihovanja zraka, na lutki dojenčka in lutki odraslega. Otroci so se zelo izkazali, saj je skoraj vsem uspela pravilna masaža srca, kar se je videlo na lučkah lutke za učenje oživljanja. Zanimivo je bilo, da so otroci postopek oživljanja sprejeli kot samoumevno reakcijo ob nezgodi, kot je nezavest ali zastoj srca. Na koncu so se otroci s pomočjo in demonstracijo g. Nejca, urili v začasni oskrbi poškodbe. Pri ovijanju poškodbe s povoji in tudi pri zlaganju povojev so bili zelo spretni in natančni. 

 

Zahvaljujemo se gospodu Nejcu za nove izkušnje in deljenje svojega znanja.

 

Mira Oblak, vzg.

Oglejte si tudi