Logo MojaObčina.si

Logatec

JUTRI
14°C
0°C
PET.
14°C
2°C
Deli
1273

PROJEKT »VKLJUČIMO SE« JE V LOGAŠKI OBČINI V POLNEM TEKU

V občinah Logatec, Cerkno in Idrija se je konec lanskega leta začel izvajati projekt »Vključevanje ranljivih skupin v urbanih naseljih na območju LAS s CILjem« (skrajšan naziv: Vključimo se) in ta je danes v polnem teku. V večini od enajstih urbanih naselij vseh treh občin se že izvajajo številna srečanja, izobraževanja, tečaji in druge oblike druženja. Prvi odzivi udeležencev so zelo dobri in spodbudni.

Projekt je nastal na podlagi Strategije lokalnega razvoja območja LAS s CILjem. V okviru priprave Strategije je bilo prepoznanih 7 ciljnih skupin, ki imajo manj možnosti za vključevanje v družbeno življenje in s tem občutek, da nimajo možnosti soodločanja pri razvoju kraja in lastnem razvoju, s čimer bi si lahko izboljšali tudi svoj položaj v družbi. Te ranljive ciljne skupine so otroci in mladi do 29 let, ženske, starejši od 65 let, enostarševske družine, brezposelni, osebe z nizkimi dohodki in osebe s posebnimi potrebami.

Pri pripravi Strategije so bile zaznane njihove potrebe, kot so potreba po različnih oblikah izobraževanj in usposabljanj, potreba po vključevanju v različne dejavnosti in po oblikovanju novih oblik druženja. Zato so v skladu s temi zaznanimi potrebami LAS s CILjem ter Občine Cerkno, Idrija in Logatec skupaj pripravile projekt »Vključimo se« in za njegovo izvedbo dobile dodatna sredstva s strani naše države in Evropske unije.

 Naselja, vključena v projekt, so vsa urbana naselja na območju LAS s CILjem, v občini Logatec so to Hotedršica, Rovte, Laze in Logatec. V oktobru in novembru lani je Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija izvedla 11 animacijskih delavnic, v vsakem naselju eno. Nanje so bili vabljeni vsi prebivalci urbanih naselij ter predstavniki krajevnih skupnosti. Na delavnicah smo obravnavali tematiko vključevanja ranljivih skupin in skupaj s prisotnimi poiskali aktivnosti, ki so aktualne za njihovo naselje. Na delavnicah smo po principu od spodaj navzgor pridobili specifične potrebe posameznih ranljivih skupin v naselju. Izpostavljene potrebe ljudi smo analizirali in vzpostavili konsenz o izvedbi izobraževanja/usposabljanja/programa druženja, ki bodo izvedena v nadaljevanju projekta. S takim pristopom smo želeli prepoznati specifike ranljivih skupin v posameznih urbanih naseljih ter se ranljivim skupinam približati tako, da bodo imele možnost soodločati o pripravi programa in načinu svojega vključevanja. S tem smo jim omogočili zelo aktivno udeležbo v izvedbi projekta, saj tako niso zgolj pasivni uporabniki, ampak aktivni načrtovalci programa.

Animacijskim delavnicam sledi izvedba zastavljenih srečanj, izobraževanj oziroma drugih oblik srečanj. Nekatera od njih so bila izvedena že konec lanskega leta, ostala bodo letos.  V Lazah so navdušeni nad tečajem joge za bolj zdravo hrbtenico, sredi marca pa se je tam začel izvajati tudi zeliščarski tečaj. V Rovtah ženske ob petkih zvečer plešejo zumbo, starejši pa se bodo na petih srečanjih seznanili z demenco ter raznoraznimi preventivnimi aktivnostmi, kot so vaje za koncentracijo, pozornost, jačanje spomina, tehnike sproščanja, načrtovanje dnevnih aktivnosti itd. V Hotedršici že potekata tečaja keramike za otroke in odrasle ter tečaj folklornega plesa, v Logatcu pa se bo začela izvajati telovadba za starejše ter obsežnejše izobraževanje o biodinamičnemu vrtnarjenju.

Pester je nabor tudi dogodkov, ki smo jih pripravili za prebivalce iz preostalih dveh občin, ki sta vključeni v projekt. V Šebreljah imajo ženske vsak petek zvečer organizirano telovadbo, za otroke pa se bodo konec marca začele pravljične urice. Pet takih srečanj smo pripravili zanje, dve od njih bosta vključevali še ustvarjalne delavnice. V Novakih smo že decembra začeli s plesnim tečajem standardnih družabnih plesov, za otroke smo pripravili ustvarjalne prednovoletne delavnice, pravkar pa se učijo osnovnih kuharskih veščin. V Cerknem smo skupaj z Osnovno šolo Cerkno že pripravili eno predavanje za starše, še nekaj jih sledi. Prav tako bomo v Cerknem spomladi začeli z organizirano jutranjo vadbo za starejše. In kaj počnejo naši udeleženci v idrijski občini? V Godoviču že poteka tečaj kvačkanja za otroke in odrasle, v pripravi so še štiri kuharske delavnice. V Idriji in Spodnji Idriji pravkar potekajo 25-urni začetni računalniški tečaj za starejše ter tečaji uporabe pametnih telefonov, prav tako za starejše in osebe s posebnimi potrebami. V Spodnji Idriji je bil dodatno izveden še kuharski tečaj, na katerem so udeleženke – starejše ženske - raziskovale stare tradicionalne jedi in se jih učile pripraviti. V Idriji pa so bile za varovance Doma upokojencev Idrija  - enota Marof, pripravljene in izvedene številne ustvarjalne delavnice, ena taka delavnica pa jih še čaka v aprilu. Izvedba srečanj v Črnem Vrhu se bo začela v spomladanskih mesecih in bo posvečena kreativnem ustvarjanju za vse ranljive skupine.

 Nabor aktivnosti v vseh naseljih je zelo pester, in kar je še pomembnejše, ljudje naše delo in projekt ocenjujejo zelo dobro in si želijo podobnih aktivnosti tudi še naprej. Zato bo po izvedenih delavnicah sledila še evalvacija in predlogi za nadaljevanje aktivnosti v novih projektih.

Za konec naj povemo še, da celotna vrednost projekta znaša 49.906,85 EUR. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 32.725,80 EUR, ostalo bodo prispevale Občina Cerkno, Občina Idrija, Občina Logatec ter LAS s CILjem.

Izvajalec projekta ICRA d.o.o. Idrija in Občina Logatec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!