Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Obnovljen most čez reko Unico, ki povezuje občini Logatec in Postojna

V torek, 6. oktobra 2020, sta Berto Menard, župan Občine Logatec, ter Igor Marentič, župan Občine Postojna, tudi uradno predala svojemu namenu obnovljen most čez reko Unico na lokalni cesti Laze - Planina. Izvedena sanacija predstavlja primer dobre prakse medobčinskega sodelovanja.
 

 

Občina Logatec je leta 2015 naročila statični pregled mostu čez reko Unico na lokalni cesti Laze – Planina. Poročilo o pregledu konstrukcije mostu je prikazalo zaskrbljujoče stanje, zato je bilo potrebno nemudoma pristopiti k sanaciji.

 

V ta namen je bil podpisan Sporazum o sofinanciranju med občinama Logatec in Postojna. Meja med občinama poteka po sredini mostu, zato je vsaka občina prevzela polovico stroškov obnove.

 

Naročilo projektne dokumentacije in izbor izvajalca del ter strokovnega nadzora je vodila Občina Logatec, občina Postojna pa je sofinancirala svoj del v višini 50 odstotkov vseh stroškov.

 

POTEK SANACIJE:

 

Pripravljalna dela so vključevala izdelavo izvedbenega načrta in stroške vezane na zaporo ceste, pripravo gradbišča ter postavitev odrov.

 

Sledila so rušilna dela: čiščenje vegetacije v območju mostu in opornih zidov ter dela struge, demontažo ograje za pešce, odstranitev robnega venca s hodnikom, odstranitev asfaltnih plasti, rušitev poškodovanih in deformiranih kamnitih opornih zidov.

 

Sanacija nosilne konstrukcije je zajemala lokalna popravila poškodb na zgornjem delu mostu in izvedbo novega robnega venca s hodnikom za pešce. Potrebno je bilo popravilo poškodb nosilnega dela mostu, kjer je bila ojačana konstrukcija in zaščita vseh betonskih površin, urejena je bila tudi sanacija opornih zidov in kamnitega ločenega mostu. 

 

Popolna ureditev je vključevala še izvedbo nove hidroizolacije po celotni površini cestišča, novo asfaltno plast in robnike. Urejeno je bilo odvodnjavanje in postavljena nova kovinska ograja za pešce.

 

 

Dela so se izvajala od 22.02.2019 do 21.10.2019, komisijski pregled je bil 22.10.2019, ko je bil tudi spuščen promet čez obnovljen most.

 

Izvajalec del je bil MAP-TRADE d.o.o., iz Slovenske Bistrice

 

Strokovni nadzor je opravljal PRIMVIS d.o.o. iz Nove Gorice

 

Vrednost izvedenih del je bila 500.636,80 evrov.

 

 

 

foto: arhiv Občine Postojna in Občine Logatec

Oglejte si tudi