Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Občina Logatec prejela naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo RS za kulturo so v začetku decembra v prostorih ministrstva podelili nazive Branju prijazna občina. Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, je podeljen za obdobje treh let. Tokrat so ga poleg Logatca, prejele še občine Bovec, Črnomelj, Ilirska Bistrica, Lovrenc na Pohorju in Sežana, 14 občin je naziv ponovno potrdilo.

Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Člani komisije Branju prijazna občina so na podlagi prispele vloge in kriterijev ugotovili, da Občina Logatec pozitiven in aktiven odnos do bralne kulture in pismenosti potrjuje s podporo številnim lokalnim literarnim in kulturnim društvom, regionalnim ter mednarodnim projektom in programom. V nadaljevanju so naše skupne napore, vložene v povečanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture, strnili v naslednjo obrazložitev:

»Občina skrbi in podpira razvoj bralne pismenosti pri svojih občanih na načine, ki so dostopni vsem, kar se izkazuje s številnimi stalnimi dejavnostmi in projekti pri vseh ciljnih skupinah: od najmlajših – s posebno podporo lokalnemu vrtcu - do osnovnošolcev treh osnovnih šol ob zaključku Bralne značke z organizacijo literarne prireditve ter prvošolcev ob začetku leta s podarjeno knjigo skupaj s slovensko zastavo (domiselno!) pa vse do najstarejših prebivalcev svoje občine v domu starejših občanov. Ker v občini ni posebnega zavoda s področja kulture, je stičišče kulturnega dogajanja prav v Knjižnici Logatec in njenih enotah, ki jo občina izdatno finančno podpira in z njo tesno sodeluje. V občini Logatec delujejo številna društva, ki izvajajo dejavnosti na področju literarnega ustvarjanja, kot so: Literarno društvo Zeleni oblaki, Kulturno društvo Živi Korak Logatec, Društvo mladinski center Svetega Nikolaja in druga društva, kjer občina podpira kulturne projekte s področja založništva. V občinski stavbi občine, zaselkih Logatca ter v krajevnih skupnostih Hotedršica in Laze se nahajajo Knjigobežnice, podprte s strani občine. Primerno obeležujejo tudi spomin na znamenite nekdanje sokrajane, kot sta dr. Andrej Gosar in Andrej Žigon, v načrtu imajo tudi bralni festival, vse z namenom spodbujanja branja in kulturnega življenja med prebivalci občine. Občina svojo skrb za razvoj bralne kulture in kulture nasploh lepo zaokroži s podporo dejavnostim v Medgeneracijskem centru Hiša sadeži družbe pri vsakodnevnem delu z begunci in tujci iz številnih držav, ki so nastanjeni v azilnem domu ali pa v zasebnih nastanitvah v občini.«

Veseli in ponosni smo lahko, da imamo na Logaškem organizacije in posameznike, ki se medsebojno povezujejo in dopolnjujejo pri uresničevanju skupne želje – branje približati prav vsakemu posamezniku, ne glede na starost, izobrazbo in socialni status. Podeljeni naziv je plod skupnega dela in želimo si, da bi z nadaljnjimi koraki v pravo smer ta naziv tudi upravičili.

Občinska uprava

Oglejte si tudi