Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
21°C
7°C
JUTRI
22°C
7°C
11737

Ob 30. obletnici samostojne Slovenije - Štab civilne zaščite Logatec

Samo miljon nas še živi, je bilo slišati leta 1987, ko smo sanjali o drugačnih časih, o svobodi. Štiri leta kasneje se je to zgodilo in svobodno sonce je zasijalo tudi za Slovenijo, stoletni sen naših prednikov je bil uresničen. Kaj vse se je zgodilo v zadnjih tridesetih letih je lahko pomniti, saj ne gre za dolgo obdobje; bilo je dobrega in manj dobrega.


V vrstah sil za zaščito in reševanje se žal spomnimo: katastrofalnih poplav v Gornji Savinjski dolini (tik pred osamosvojitvijo), uničujočega plaza v Logu pod Mangrtom (2000), obeh potresov v Posočju (1998, 2004), velikega požara na Krasu (2003 in 2006), požarov na kraškem robu (2012, 2016), žleda (2014), poplav na Planinskem polju (2014), begunske krize (2015, 2016) in nenazadnje zdravstvene krize z epidemijo 2020 in 2021. Pa dovolj slabih spominov.


Vse to in še več so člani enot za zaščito, reševanje in pomoč ter iz drugih stebrov nacionalne varnosti (varnostne sile – Policija, obrambne - Slovenska vojska) in zdravstvenega sistema doživljali ter premagali v teh tridesetih letih. Kakor pravi pesem: »da majhen narod vedni kljuje«, smo vztrajali, premagovali prepreke ter dokazali, da smo, ne glede na število, velik narod.


Poznavalci in kolegi iz sosednjih držav nas zaradi tega občudujejo in spoštujejo. Gasilska organizacija šteje prek 120.000 članov, od tega skoraj 40.000 operativnih gasilk in gasilcev, enote Civilne zaščite štejejo nekaj več kot 10.000 pripadnikov širom po Sloveniji. Vsaka lokalna skupnost ima organizacijsko strukturo za odziv na izredne dogodke, mreža bolničarjev Rdečega križa pokriva celoten teritorij in se lahko ponaša z izjemnim znanjem iz prve pomoči, sistemsko je rešeno financiranje iz sredstev požarnega sklada za gasilce, občine uvajajo določene minimalne kvote za financiranje lastnih sil in sredstev, ....


Seznam dosežkov je dolg in ga občani v večini ne poznajo, saj se meni, da sistem deluje in je v stalni pripravljenosti. To doseči ni bilo lahko, in ponosno zremo v preteklost, ko se spogledujemo z novimi izzivi, ki jih bomo ocenjevali po naslednjih tridesetih letih.


Največja naloga vseh nas oziroma slehernega občana je preprečevanje nastanka nesreč, katerih koli in kjer koli.
Slovenci - skupaj zmoremo. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj in narediti odlične stvari iz še tako majhne malenkosti.

Spoštovane pripadnice in pripadniki vseh sil za zaščito, reševanje in pomoč, zazrimo se v svobodno sonce, ki nam še vedno sije na sončni strani Alp ter praznujmo praznik naše države.
Naša je, borili smo se zanjo in še se bomo!

Čestitke ob prazniku Dneva državnosti!

Štab Civilne zaščite LogatecVšečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi