Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Namesto Dneva - Mesec zaščite in reševanja v Logatcu 2023

Občina Logatec in Civilna zaščita Logatec vsako leto, tradicionalno, pripravita preventivno prireditev ozaveščanja občanov pod imenom Dan zaščite in reševanja. Če smo se v preteklih letih družili na enodnevni, programsko bogati prireditvi, bomo letos dogajanje zapeljali v smeri izvajanja preventivnih aktivnosti neposredno na terenu, v daljšem časovnem obdobju.

Tveganja in ogroženosti pred naravnimi nesrečami so se letos, kot še nikoli poprej, izkazala za zelo pereča, saj so v juliju in avgustu Slovenijo prizadele različne vremenske neprilike, ki so imele katastrofalne posledice. Ena večjih naravnih nesreč je vsekakor povodenj, poplava, vremenska ujma, če seveda odštejemo rušilni potres. Kot že ničkolikokrat prej, tudi tokrat opozarjamo, da je samozaščita, vzajemna in osebna pomoč med občani, ključnega pomena za višjo stopnjo varnosti celotne skupnosti, četrti, občine in države.

Glede na stanje v državi je bila sprejeta odločitev, da v občini Logatec mesec september posvetimo  preprečevanju in blaženju posledic poplav oziroma vremenskih ujm. Namesto dneva bomo imeli kar Mesec zaščite in reševanja v Logatcu 2023. Nevšečnosti, ki jih prinašajo globalne podnebne spremembe so iz dneva v dan bolj aktualne in čedalje bolj pereče, zato je treba vse sile usmeriti v oblikovanje odporne skupnosti. 

V Mesecu zaščite in reševanja 2023 se bo izvedlo nekaj konkretnih - terenskih aktivnosti, ki bodo povečale pripravljenost in zmanjšale posledice morebitnih naravnih nesreč v našem okolju. V okviru Dneva brez avtomobila 2023 na Cankarjevi cesti bodo posebne tehnično reševalne enote Civilne zaščite Logatec na praktičen način prikazale, svetovale, kako se enostavno in hitro zaščititi pred udarom vode ali podtalnice ob  poplavah. Skozi celoten mesec se bo ozaveščalo o načinih obveščanja in ravnanja občanov ob preteči nevarnosti, na terenu se bo izvedla velika čistilna akcija od zadrževalnika Mareke do ponora Jačka po priporočilih hidrotehnične stroke, kjer se bo izvedel sanitarni posek brežin, in sicer v soboto, 23. 9. 2023. V oktobrski številki Logaških novic bo namenjen prostor priročni zgibanki za samopomoč v primeru poplav, številne brošure, zgibanke itd. bodo objavljene tudi na FB Civilne zaščite Logatec. V ozaveščanje se želi vključiti tudi osnovnošolske in vrtčevske otroke, saj so mladi gonilna sila sprememb. Z izobraževanjem na področju zaščite in reševanja bodo prav oni v prihodnje gradili  še močnejšo in bolj pripravljeno skupnost.

V okrobru bodo naši gasilci nadaljevali s preventivnimi aktivnostmi;  letošnji oktober - mesec požarne varnosti -     je namenjen varnosti pred požari v naravi.

 

Bodimo ozaveščeni, naj nas nič ne preseneti. Skupaj bomo zmogli.

 

Civilna zaščita Logatec

Oglejte si tudi