Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Slovenski zajtrk za dobro jutro

Dan slovenske hrane so s slovenskih zajtrkom tradicionalno obeležili tudi v logaških šolah in vrtcih. Tokrat smo obiskali OŠ 8 talcev in preverili dopoldanski utrip med učenci in učitelji na ta poseben dan, ko je šolo obiskal tudi župan Berto Menard.

 

Otrokom so ponudili tradicionalni slovenski zajtrk: ekološki kruh (Pekarna Zdrav obrok iz Domžal), domače mleko (Kmetija Fečur), domače maslo (Kmetija Fečur), gozdni med (Jože Marinč, logaški čebelar), jabolka (Kmetija Kovačič iz Prema). »Naši učenci imajo takšen zajtrk zelo radi, vedno pojedo skoraj vse. Na ta dan je tudi malo drugače, ker imajo na voljo celo šolsko uro, da zajtrk tudi kulturno in po bontonu zaužijejo,« je povedala Petra Fefer, ki je na omenjeni osnovni šoli odgovorna za prehrano otrok. »Na ta dan vselej povabimo na zajtrk našega župana Berta Menarda, ki se vsako leto z veseljem odzove in skupaj z učenci pozajtrkuje.«

 Pri zajtrku so bili prisotni učenci eko skupnosti od 2. do 9. razreda, ki jim je v veliko čast, da so za to priložnost izbrani. »V avli šole smo pripravili plakate na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so jih ustvarili učenci izbirnega predmeta pri likovnem snovanju, v vitrini naše avle pa je na ogled razstava o čebelarstvu, ki so jo pripravili učenci eko krožka. Pri samem zajtrku smo po zvočniku predvajali Slakovo pesem Čebelice, razredniki pa so se z učenci med zajtrkom pogovarjali o pomenu lokalno pridelane hrane, uživanja domače pridelane hrane in o odnosu do hrane, ki jo za nas pridelajo kmetje, kuharice skuhajo oz. pripravijo in starši, ki jo plačajo,« še pojasni Feferjeva.

Dan slovenske hrane so v Logatcu raztegnili kar na ves teden, saj so domače dobrote predstavili in okušali že na lokalni tržnici prejšnjo soboto.

 
Več kot 260.000 otrok bo po vrtcih in šolah danes zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo sestavljen iz medu, masla in jabolk. Številne šole bodo ta dan posvetile tematiki zdrave prehrane in tradicionalnim slovenskim jedem. Danes namreč obeležujemo tudi dan slovenske hrane.

 

 

Oglejte si tudi