Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Anže Albreht: Zakon je sprejet, na vrsti je ozaveščanje

»Poletna akcija Ustvarimo reševalni pas« in dogodki, ki so ji sledili do sprejema novega zakona o prometni varnosti, dokazujejo, kako vztrajen mora biti človek za dosego ciljev,« je med drugim dejal logaški župan Berto Menard, ki je v sredo v svojem uradu sprejel prostovoljnega gasilca Anžeta Albrehta, pobudnika omenjene akcije.

»Glede na odzive in priznanja kakršno je današnje je to samo še en dokaz, da se je akcija prijela, kar se pozna tudi na cestah,« je o uspehu svoje akcije povedal Anže Albreht,prostovoljni gasilec, ki  je v treh letih prehitel politiko in odgovorne, sprožil kampanjo in s širšo podporo pomagal tudi pri zakonski ureditvi formiranja reševalnega pasu na slovenskih avtocestah.

O razpravi v državnem zboru, kjer je bil prisoten, je dejal, da bi bilo z nekaj več kmečke pameti v Sloveniji marsikaj veliko bolje in lepše narejeno. »Prebivalci Slovenije vedo, da so zadeve zapletene, da pa so tako zapletene in je v ozadju toliko iger, pa se jim niti sanja ne.  Pred samo sejo sva bila s poveljnikom seznanjena s predlogom koalicije in opozicije, eni in drugi so naju, seveda,  prosili za podporo. Midva sva bila proti vsem, ker sva ocenila, da predlogi niso dobro pripravljeni. Z razsodnostjo ministra Gašperšiča  smo sejo prekinili in na novo naredili skupni predlog, ki je bil sprejet,« pove sogovornik.

Po novem se ob zgoščevanju in zastoju prometa umikamo skrajno levo in desno, torej tudi prek črte ter na odstavni pas. Reševalni pas se s spremembo zakonodaje širi za vsaj dva metra.

Albreht od agencije za varnost v prometu pričakuje, da bo informacije posredovala do srednjih ali vsaj do osnovnih šol, Dars,  televizija in agencija pa naj bi posnela nove prispevke, da bi se ljudje še učinkoviteje ozaveščali prek medijev.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Oglejte si tudi