Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Ljubljanska urbana regija tudi prihodnja štiri leta učinkovito povezana za uresničevanje trajnostnega razvoja regije

V Mestni hiši je v torek, 14. 2. 2023,  potekala konstitutivna seja Sveta Ljubljanske urbane regije (Svet LUR), organa odločanja na ravni Osrednjeslovenske razvojne regije, ki ga sestavljajo 2 županji in 23 županov, med njimi tudi župan Občine Logatec Berto Menard. Po lokalnih volitvah v letu 2022 je regija dobila devet novih županov in eno županjo, in sicer v občinah Borovnica, Dobrepolje, Dobrova Polhov Gradec, Domžale, Ig, Komenda, Mengeš, Škofljica, Šmartno pri Litiji in Velike Lašče.
Člani Sveta LUR so za predsednika Sveta LUR tudi v tem mandatu soglasno potrdili župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, za namestnika predsednika pa je bil imenovan  župan Občine Medvode Nejc Smole.

Prvi seji Sveta LUR v novem mandatu sta prisostvovala tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, ki je predstavil ključne informacije in usmeritve razvojnega financiranja projektov občin in regije v novi finančni perspektivi 2021–2027, ter državna sekretarka Andreja Katič, ki je na novem ministrstvu prevzela področje regionalnega razvoja.

Minister je v predstavitvi izpostavil, da je nacionalna uredba za izvajanje aktualne evropske kohezijske politike usklajena in bo predvidoma v četrtek potrjena na Vladi RS. S tem bo postavljen zakonodajni temelj, ki omogoča koriščenje evropskih sredstev. Prvi razpisi bodo na voljo najkasneje aprila. Ob tem se je zavezal, da bodo na ministrstvu poskrbeli, da bodo postopki čim bolj enostavni in hitri. Poudaril je tudi, da kljub preoblikovanju delo na ministrstvu poteka nemoteno tako na področju kohezije kot regionalnega razvoja, ki prehaja iz Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Katičeva je še poudarila, da je v pripravi tudi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (ZSRR-2) in pozvala občine k aktivnemu sodelovanju.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije - RRA LUR pa je nosilec načrtovanja in priprave regionalnega razvojnega programa, v katerem se opredeljujejo strateške usmeritve in razvojni cilji regije ter instrumenti in viri za njihovo uresničevanje za vsakokratno finančno perspektivo EU. S povezovanjem lokalne, regionalne in nacionalne ravni ter načrtovanjem in izvajanjem regionalnih in mednarodnih razvojnih projektov skrbijo tudi za njihovo uresničevanje. Občina Logatec v prejšnji finančni perspektivi v regionalni razvojni program (RRP) RRA LUR evidentirala 23 projektov – npr. revitalizacija Sržkove domačije, izgradnja novega vrtca, sprejeti RRP pa je služi kot temelj za učinkovito pridobivanje kohezijskih sredstev. Tudi v novi finančni perspektivi razvojnega financiranja projektov občin in regije 2021–2027 bo Občina Logatec evidentirala projekte pomembne tako za razvoj občine kot tudi regije.

Oglejte si tudi