Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
PET.
23°C
8°C
Oceni objavo

Ladislavu Korenču posthumno podeljeno priznanje civilne zaščite

S slavnostno prireditvijo in podelitvijo priznanj za dosežke na področju civilne zaščite smo v Logatcu sredi marca že tradicionalno obeležili dan civilne zaščite, praznik vseh tistih, ki nam priskočijo pomoč v vsakem trenutku, ko se znajdemo v stiski, ko so ogrožena naša, naših bližnjih življenja ali imetje. Letos je priznanja III. stopnje prejelo 25 oseb, medtem ko je bilo priznanje I. stopnje na predlog bolničarjev Rdečega križa in Poveljstva Civilne zaščite Logatec posthumno podeljeno Ladislavu Korenču, nekdanjemu zaposlenemu v Zdravstvenem domu Logatec in pripadniku Prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec, ki je nas vseh zapustil neizbrisen pečat.
Občinstvo v do zadnjega kotička polni Veliki dvorani Narodnega doma je uvodoma pozdravil župan Berto Menard, o sistemu Civilne zaščite, njenih strukturah in prostovoljstvu pa je spregovoril poveljnik Civilne zaščite Občine Logatec Boštjan Rupnik.

1. marca obeležujemo mednarodni dan civilne zaščite. To je dan, ki ga je mednarodna organizacija civilne zaščite leta 1990 razglasila za svoj praznik oziroma obeležitev vseh, ki so vključeni v zaščito, reševanje in pomoč pri naravnih in drugih nesrečah ter v vojni oz. izrednih razmerah. 

Na ta dan se spomnimo vseh, ki se tako profesionalno kot prostovoljno ukvarjajo z blaženjem posledic izrednih dogodkov, obenem pa je še pomembneje, da se vsi trudimo preprečevati izredne dogodke, nesreče in seveda tudi vojne. Enako ali še bolj pa je ta praznik namenjen ozaveščanju slehernega občana, da se varnost začne že na lastnem pragu in tako, da si lahko vzajemno pomagamo in s tem gradimo trdno skupnost ter upamo na najboljše le, dokler smo zadovoljivo pripravljeni na najslabše." 

Poleg posameznikov iz različnih struktur civilne zaščite so priznanje III. stopnje prejele tudi prostovoljke Karitas in prostovoljke Rdečega križa Logatec, priznanja pa sta podeljevala podžupan Klemen Trpin in poveljnik Civilne zaščite Občine Logatec Boštjan Rupnik.

Ladislav Korenč, za prijatelje in mnoge občane »Lado«, je bil mnogim sodelavcem zgled, mnogim mentor. Bil je resnicoljuben in pošten, v njegovi ambulanti je vladal red, delo je potekalo tekoče. Noben izziv mu ni bil pretežak. Bil je povezovalni člen z gasilci, rdečim križem, civilno zaščito.  Bil je resnicoljuben in pošten, v njegovi ambulanti je vladal red, delo je potekalo tekoče. Bil je tako prepoznan del zdravstvenega doma, da so mnogi pacienti na vprašanje, kdo je pa vaš zdravnik, odgovarjali kar: »Jaz hodim k Ladotu.«

Lado Korenč je bil aktiven član PGD Dolnji Logatec od leta 1974 dalje. Sodeloval je pri številnih gasilskih tekmovanjih in drugih aktivnostih društva. V društvu je več kot deset let odgovorno opravljal naloge pomočnika poveljnika za prvo pomoč. Kot zavzet operativni član je sodeloval na številnih intervencijah in nekatere je tudi vodil. Odlikovale so ga odlične organizacijske in retorične sposobnosti. Na temeljnih gasilskih usposabljanjih v organizaciji PGD jev in Gasilske zveze Logatec je več kot 25 let predaval predmet prva pomoč. Predpisano učno snov je tečajnikov posredoval strokovno in na zanimiv način.

Svoje poklicno znanje medicinskega tehnika je nenehno dopolnjeval, se dodatno izobraževal in postal enkraten posredovalec znanja prve pomoči občanom in številnim gasilcem. Predavanja je vedno nadgradil z aktualnimi vsebinami in želel pri tečajnikih vzbuditi odgovoren odnos do nudenja prve pomoči. Na gasilskih vajah večjega obsega je sodeloval pri predpostavki morebitne nesreče oz. poškodb gasilcev in občanov. Na podlagi svoje delavnosti in znanja je med gasilci užival velik ugled in bil znan po tem tudi izven občinskih meja. Posthumno podeljeno priznanje I. stopnje Ladislavu Korenču je prevzel sin pokojnega Urban Korenč.

Prireditev so glasbeno oplemenitili učenci Glasbene šole Logatec,  kitarist Matevž Šantavec, harmonikar Tibor Černe in Jakob Šantavec, ksilofon.

 

Blanka Markovič Kocen

Foto: Bojan Rupnik

 

 

 

Oglejte si tudi