Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev Vida Pupisa ter Albina Trevna - Februarska nagrajenca Občine Logatec za leto 2023

Albin Treven prejel Februarsko priznanje za življenjsko delo na področju kulture za leto 2023

Albin Treven je vse svoje življenje povezan z ohranjanjem snovne in nesnovne kulturne dediščine kraja Hotedršica in širše. Svoje znanje, veščine ter ljubezen do slovenske kulturne zapuščine je zavzeto vpel v izvedbo zdaj že tradicionalne Kresne nedelje, ki je svoje zametke doživela že daljnega leta 1994.

Albin Treven tako že več kot 30 let aktivno in z vso zavzetostjo sodeluje tako pri načrtovanju kot tudi pri izvedbi dogodka Kresne nedelje v Hotedršici, ki je največji projekt Kulturno turističnega društva Hotedršica. Pri organizaciji prireditve sodeluje z idejami, iskanjem potrebnih pripomočkov, orodij, pripravo dogajalnega prostora in s poznavanjem ter iskanjem sodelujočih, ki imajo ustrezna znanja za prikaz starih običajev. Naj omenimo  le nekatere: prikaz kuhanja kope, vasovanje z nastopom folklorne skupine, prikaz starega načina sečnje dreves z žago in košnje trave po starem običaju z ročno koso ter prikaz trenja lanu.

S strani članov Kulturno turističnega društva Hotedršica mu je bilo podeljeno zaupanje, da je Društvo vodil kot predsednik. Najprej je bil leto in pol vršilec dolžnosti predsednika in nato dva mandata po štiri leta tudi njegov predsednik. Bil je tudi član nadzornega odbora, v zadnjem času pa zaseda mesto v upravnem odboru kot podpredsednik društva.

Albin Treven sodeluje tudi pri organizaciji filmskih večerov, ki potekajo vsako leto avgusta v Hotedršici, kjer si občinstvo ogleda izbran slovenski film starejše produkcije. Prav tako je nepogrešljiv član skupine, ki pripravlja prireditve, ki jih Kulturno Turistično društvo poleg Kresne nedelje in filmskih večerov načrtuje v letnem načrtu. To so Pustovanje, Miklavževanje, Jesen pod vaško lipo … S folklorno skupino Hotedršica je kot njen član nastopal na vsakoletnih dogodkih, kot sta Gregorjev sejem in Kresna nedelja ter se udeleževal gostovanjih širom po Sloveniji. Kulturno turistično društvo Hotedršica v okviru svojih aktivnosti organizira tudi, pohode in druženja v času veselega decembra in prav pri vseh dogodkih Albin Treven s svojim delom pušča prav poseben pečat.
Letošnji prejemnik februarskega priznanja za življenjsko delo prihaja iz velike kmečke družine, je namreč šesti od sedmih otrok. Morda se je tudi zato tako spontano povezal z mlajšimi generacijami in postal pomemben vezni člen v prenašanju kulturne dediščine iz starejših generacij na mlajše rodove. Otrokom rad pripoveduje, kako so ljudje včasih živeli na samotnih kmetijah, ko otroci še niso poznali mobilnih telefonov, televizije, računalnika in drugih sodobnih naprav. Pripoveduje jim o kmečkih opravilih tedanjega časa, o orodju in napravah, ki so jih uporabljali pri svojem delu ter o precej drugačnem vsakdanu.

 

Vid Pupis prejel Februarsko priznanje za izjemne dosežke na področju kulture za leto 2023

Vid Pupis je član Pihalnega orkestra Logatec od leta 1994, dirigentsko paličico pa je prevzel leta 2014. Od njegovega prevzema pa do danes se je Pihalni orkester Logatec še dodatno utrdil v vrhu najboljših slovenskih pihalnih orkestrov. Prav on je zaslužen za kontinuiran priliv novih talentov v orkester, s tem pa je ustvaril pogoje, da bo logaško godbeništvo še naprej obstajalo in napredovalo. Od leta 2015 je umetniški vodja orkestra Glasbene šole Logatec in tako svoje znanje ter izkušnje predaja tudi najmlajšim. Vid Pupis je kot dirigent Pihalnega orkestra Glasbene šole Logatec postavil vzorne temelje sodelovanja med Glasbeno šolo Logatec in kulturnimi društvi v občini, še posebej z vodenjem Mladinske sekcije Pihalnega orkestra Logatec. Takoj ob ustanovitvi, leta 2017, je namreč prevzel tudi vodenje Mladinske sekcije Pihalnega orkestra Logatec, ki dandanes predstavlja most med Pihalnim orkestrom Glasbene šole Logatec in Pihalnim orkestrom Logatec ter omogoča mlajšim lažji prehod v vrste Pihalnega orkestra Logatec. S tem je dosegel, da mladi glasbeniki po končanem šolanju v glasbeni šoli ne prenehajo z igranjem, temveč bogatijo slovensko kulturo s svojim kulturnim udejstvovanjem skozi celo življenje. Pod mentorstvom Vida Pupisa se je delež glasbenikov, ki so po zaključeni glasbeni šoli na trobilih, pihalih in tolkalih nadaljevali z igranjem inštrumentov v Kulturnem društvu Pihalni orkester Logatec, občutno povečal.

Logaška kultura se na področju glasbe uvršča v sam vrh slovenskih krajev, kar je fenomen, gledano z vidika velikosti občine. Slednja se ponaša z zavidljivimi kadri, znanjem in tradicijo. Eden izmed tistih, ki so za to zelo zaslužni, je tudi Vid Pupis. Kot klarinetist redno nastopa in je s svojimi virtuoznimi izvedbami zgled mlajšim generacijam. Kot pedagog, profesor klarineta, mentor ter dirigent pa izobražuje mlado in staro ter s tem skrbi za glasbeni napredek.


Foto: Tomaž Plu

Oglejte si tudi