Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Logaškim ljubiteljskim ustvarjalcem podelili jubilejna priznanja

V začetku meseca kulture je dvajseto obletnico delovanja praznoval Učiteljski oktet Pa kolkr tolk – KD Drevored. Na slovesni prireditvi so pevci predstavili novo zgoščenko in obudili spomine na prehojeno pot. Na kulturni praznik pa je KD novi oder pripravil recital, v katerem so članice oživljale literarne like slovenskih poetov. Ob teh priložnostih je predstavnica logaške JSKD podelila jubilejna priznanja – članom okteta pet zlatih in tri častne Gallusove značke ter Linhartovi znački dvema članicama gledališke skupine.
Učiteljski oktet Pa kolkr tolk – KD Drevored je 3. februarja v logaškem Narodnem domu pripravil slavnostno prireditev ob dvajseti obletnici svojega delovanja. Pevci so se v igranem uvodu spomnili nastanka zasedbe in začetkov. Skupina je skozi leta svojo pesem prepletala s humornimi igranimi vložki, na prireditvi pa smo videli tudi odlomek gledališke igre Franca Pupisa »Med furmani«, s katero so člani leta 2012 sodelovali na Linhartovem srečanju. Pevski spored, v katerem so pod sedanjim vodstvom Primoža Sarka zapeli pesmi z nove zgoščenke »Vse najlepše rožice«, je popestrila dramska igralka Marijana Brecelj, prireditev pa je povezovala Anita Garafolj. Ob tej priložnosti so se pevci zahvalili vsem podpornikom, predstavnica logaške JSKD pa jim je podelila jubilejna priznanja. Za več kot petnajstletno delovanje na glasbenem področju so prejeli Zlate Gallusove značke Jože Černigoj, Franc Nagode, Martin Pišlar, Janez Podjed in Kostja Šmuc, za več kot tridesetletno udejstvovanje pa Janez Petek, Štefan Rehberger in Primož Sark. Slednji je tudi letošnji prejemnik občinskega Februarskega priznanja za življenjsko delo na področju kulture.

Na kulturni praznik, 8. februarja pa so članice KD Novi oder v kavarni Grajski park Vitez uprizorile recital »3 Urške in Povodni mož«. Tri dame; Anda Ovsec, Špela Delux in Katja Hodnik so obudile tri literarne like – tri Urške iz pesnitev treh slovenskih poetov; Dr. Franceta Prešerna (Povodni mož), Antona Aškerca (Balada o Urški) in Andreja Rozmana – Roze (Urška). Anda, ki se je spretno gibala med vlogama voditeljice in recitatorke je med pogovorom interpretirala posamezne pesnitve. Špela in Katja pa sta občinstvu razkrivali skrivnosti z osebnega srečanja s Povodnim možem in vsemi tremi Urškami. V pogovoru začinjenem z obilo fantazije smo izvedeli marsikatero novost. Med drugim tudi nasvet Povodnega moža, ki nas baje ves čas opazuje: naj bomo kulturni, naj se pogovarjamo drug z drugim in ne drug o drugem in naj vedno izberemo ljubezen. Ob zaključku recitala in pogovora je predstavnica JSKD Tanja-Pina Škufca članicama Tinkari Delux in Andi Ovsec, za več kot 5 let gledališkega udejstvovanja podelila jubilejni Linhartovi priznanji, bronasti Linhartovi znački. Mladi članici Izabela in Tinkara Delux pa sta po recitalu glasbeno popestrili prijetno druženje ob klepetu.

Oglejte si tudi