Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
15°C
JUTRI
24°C
15°C
Oceni objavo

Gregorjevo in Gregorjev sejem v Logatcu 2023

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja, v Logatcu pa ga zaznamuje tradicionalni Gregorjev sejem, ki se po ulicah osrednjega Logatca odvija vsako marčevsko soboto, ki je najbližje prazniku sv. Gregorja - LETOS BO SEJEM V SOBOTO, 11. MARCA 2023. Pri ljudeh še vedno velja prepričanje, da z omenjenim praznikom v njihove kraje pride pomlad, dnevi postajajo daljši in toplejši. Nekoč naj bi rokodelci - čevljarji, kovači in drugi (predvsem v krajih na Gorenjskem), v tem čau prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan "ženijo ptički", marsikje še vedno izvedejo "ptičje svatbe".

Vsako leto tradicionalni Gregorjev sejem v Logatcu poleg stojnic logaških društev gosti tudi ponudnike domačih mesnih in mlečnih izdelkov, različnih produktov iz domačega sadja in zelenjave, izdelkov domače in umetnostne obrti, pripomočkov za delo na vrtu ter sadik in zelišč, izdelkov suhe robe, tekstila, obutve in podobno. 


Sejem vedno spremljajo tudi kulturne prireditve, s katerimi se predstavijo domača kulturna in turistična društva, v goste pa pridejo tudi glasbene skupine od blizu in daleč.


Da boste lažje načrtovali obisk dogodkov ob Gregorjevem 2023 v Logatcu vas vabimo da obiščete spletno stran Občine Logatec  https://www.logatec.si/.../gregorjevo/6109-gregorjevo-2023


Več nas bo, bolj veselo bo:)


Oglejte si tudi