Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

France Punčuh – živa vez med Logatcem in Varšavo

Ljubezen do sočloveka se je v Francetu Punčuhu rodila v Logatcu leta 1902,  razdajal pa jo je med skupnost Judov v Varšavi, in sicer v času 2. svetovne vojne. Čeprav mu je bilo zaradi njegove dobrote in čuta do sočloveka v stiski življenje odvzeto leta 1944, bo spomin na njega živel večno. Podeljen mu je bil namreč naziv – pravičnik med narodi.




In prav pogovor o pravičniku med narodi – Francetu Punčuhu je včeraj v Upravnem Centru Logatec botroval srečanju med veleposlanikom Poljske v Sloveniji, Krzysztofom Olendzkijem ter županom Občine Logatec, Bertom Menardom. Župan Menard je visokemu gostu orisal življenjsko pot nekdanjega sokrajana in izrazil ponos ter spoštovanje do njegovih velikih dejanj med 2. svetovno vojno na Poljskem. Poudaril je, da so zgodovinske osebnosti,  kot je France Punčuh, izjemno pomembne tudi za današnji čas, ko tehtamo svoj pogum in pravilnost svojih odločitev do sebe in družbe v kateri živimo in jo soustvarjamo. 


Čeprav je France Punčuh le eden od skoraj 28000 posameznikov (od tega je najvec, skoraj 8000, Poljakov), ki mu je bil podeljen naziv  - pravičnik med narodi za pomoč Judom med vojno, pa ima za veleposlanika Krzysztofa Olendzkija prav poseben pomen. Pravičnik Punčuh je namreč zaključil šolanje na visoki šoli, kjer je veleposlanik izvajal svojo profesuro. Čeprav smo evropski narodi dosegli želena cilja – svobodo in demokratično naravnanost družbe – pa je pomembno, je povedal veleposlanik, da gradimo sistem vrednot, ki nas bodo določale kot človeka. Povzel je razmišljanje nekdanjega papeža Janeza Pavla 2, in sicer, da je treba zaplavati v globino. Pojasnil je, da gre za globino človeka do sočloveka, družbe, naroda, skupnosti.




Pogovoru je sledil ogled spominske plošče Franceta Punčuha nameščeni na pročelje nekdanje Ljudske šole v Gornjem Logatcu, kjer je kar 22 let kot učitelj služboval njegov oče ter groba rodbine Punčuh na pokopališču v Gornjem Logatcu. Tako veleposlanik Krzysztof Olendzki kot župan Berto Menard sta se strinjala, da je bil France Punčuh izjemna oseba, ki je kljub zavedanju, da nudenje pomoči Judom v času vojne lahko pomeni smrt posameznika, družine, sorodnikov, ostal zvest svojemu prepričanju.

Oglejte si tudi