Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Dan medovitih rastlin v Vrtcu Kurirček Logatec, v Osnovni šoli Tabor Logatec in v POŠ Vrh Svetih Treh Kraljev

V začetku marca je Občina Logatec podprla projekt Čebelarske zveze Slovenije "Dan sajenja medovitih rastlin". Šole in vrtci so pripravili seznam medovitih rastlin, ki jih rade obiščejo čebele in ostali opraševalci, Občina Logatec pa je rastline zagotovila v okviru projekta »Dobimo se na tržnici 4», ki ga sofinancira EU in RS iz sklada za regionalni razvoj.

Akciji »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin« so se pridružile vse enote vrtca. Občina Logatec je priskrbela sadike, otroci so jih ob pomoči vzgojiteljic z veseljem posadili v posode in grede. S tem bodo čebelam zagotovili potrebno hrano, sami pa bodo uživali v vrtu polnem zdravilnih zelišč in dišavnic. Na dan zasaditve jih je v Centralni enoti obiskal tudi župan Berto Menard in jim pomagal pri saditvi malin, robid, ribeza, sivke, ameriškega slamnika, rožmarina… Otroci so bili aktivni ter pripravljeni sodelovati. Tako otroci kot vzgojiteljice se veselijo, da bodo rastline opazovali pri njihovi rasti, skrbeli za njih in se z nekaterimi tudi posladkali.

Tudi člani čebelarskega krožka OŠ Tabor Logatec so se pridružili vseslovenski akciji sajenja medovitih rastlin. V visoke grede so posadili medovite trajnice, maline in jagode, ki bi brez opraševalcev obrodile v manjšem obsegu. Dan sajenja medovitih rastlin je bil tudi zaključek dlje trajajoče obnove šolskega vrta. Člani čebelarskega društva so ponosni  tudi na novo pridobitev - hotel za čebele samotarke.  Posajena zelišča bodo uporabili v šolski kuhinji in z njimi pripravili različne namaze, čaje... 

V POŠ Vrh Svetih Treh Kraljev so na dan sajenja medovitih rastlin imeli Eko dan. Na novem vrtičku so posadili sadike lanskih jagod, malin, robid in ribeza ter nekaj zelišč. V visoke grede bodo medovite rastline posejali  v prihodnjih tednih, ko bodo jutranje temperature malo manj zimske. Otroci so z veseljem posadili vsak svojo sadiko in komaj čakajo na prvi letošnji sladki pridelek.

Akcija sajenja medovitih rastlin je ključnega pomena za ozaveščanje ljudi o pomenu čebel, ki poskrbijo za vsako tretjo žlico hrane.

 

Občina Logatec, Katarina Treven (Vrtec Kurirček Logatec),  Klemen Tomazin (OŠ Tabor Logatec) in Ana Kreč (POŠ Vrh Svetih Treh Kraljev)

Oglejte si tudi