Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
3°C
1°C

Dan brez avtomobila 2023 na Cankarjevi cesti in trgu sv. Nikolaja v Logatcu - PRESTAVLJENO NA PONEDELJEK, 25. 9. 2023

##VIEWS##
Organizator: OBČINA LOGATEC
Kontaktni podatki organizatorja: Romana Hribar, obcina.logatec@logatec.si, +386 (0)1 759 06 00.

Vabimo vas, da se nam tudi letos pridružite na Dnevu brez avtomobila v Logatcu, ki bo v petek, 22. 9.2023, na Cankarjevi cesti in trgu sv. Nikolaja v Logatcu. Za en dan bomo "ugrabili" cesto in jo namenili številnim aktivnostim, ki spodbujajo trajnostni način našega gibanja in življenja na sploh.

V našo družbo ste vabljeni v dopoldanskem času med 9. in 12. uro ter v popoldanskem med 16. in 19. uro.

Seveda pridite na dogodek peš, s kolesom, rolko, skirojem...na trajnostni način:)


Dogajanje na odru:

Na zaprti (»odprti«) Cankarjevi cesti se bodo na odru izvedle otroške predstave, ena od teh opozarja na pomembnost peš hoje in kolesarjenja ter ozavešča o pomembnosti spoštovanja cestno-prometnih predpisov / prometna varnost - naslov »Prometne zagate«, Gledališče Pravljičarna. Otroci se bodo ob predstavi spraševali, zakaj bi se v šolo vozili z avtomobilom, če je veliko zabavneje oditi peš ali se odpeljati s kolesom. Kljub temu, da se na poti znajdejo v različnih prometnih zagatah, se začno zavedati, da morajo tudi oni skrbeti za manjši ogljični odtis. Omenjena predstava ob prometni tematiki otroke na zabaven način vzpodbuja tudi k trajnostnemu obnašanju in skrbi za okolje. Še bolj razigrana pa bo ulična gledališka predstava z Gledališčem Ane Monro. Verjetno se sprašujete, kaj nam bodo predstavili... naj to za zdaj ostane še skrivnost:)

Predstave bodo v dopoldanskem času ob 10. uri in popoldanskem času ob 17. uri.


Letos boste na stojnicah lahko sodelovali in se seznanili z različnimi organizacijami, ki delujejo v našem okolju:

Osnovna šola 8. talcev Logatec bo na svoji stojnici izpostavila planinarstvo.

- Osnovna šola Tabor Logatec bo trajno povezanost na stojnici predstavila s sodelovanjem učiteljev in učencev OŠ Tabor Logatec. Del tega bodo tudi učenke, ki vodijo projekt Moj, tvoj, naš planet. Zainteresirane obiskovalce bodo, med drugim, seznanile z novo temo natečaja projekta. Pripravljena stojnica bo predstavljala različne dejavnosti, ki bodo v obliki različnih iger, kahoot-a, makete, eksperiment-a... Obiskovalci bodo s seboj lahko odnesli tudi predstavitveno zgibanko.

- ŠKD Logatec - Po vsakodnevnih opravkih s psom namesto z avtom. Dobro vzgojen in socializiran pes zna počakati lastnika pred trgovino, banko, frizerskim salonom itd. Zato lahko peš, v njegovi družbi, opravimo celo  vrsto opravkov, sploh če ti niso zelo oddaljeni od našega doma. Na ta način naredimo veliko zase, za psa in za okolje.

- Civilna zaščita Logatec

- Rdeči križ Logatec - Prikazane bodo osnove prve pomoči in osnove oživljanja.

- Lekarna Ljubljana enota Logatec - Gremo peš z zdravimi nogami. Merjenje venskega pretoka, svetovanje za zdrav življenjski slog.

- Center za krepitev zdravja ZD Logatec. Za zdrav način življenja je zelo pomembno, da se dovolj gibljemo. Pri tem ne smemo pozabiti na zaščitno opremo. Naši otroci so zelo razposajeni, zato se včasih pripeti tudi kakšna nesreča. Na stojnici se bodo obiskovalci lahko spoznali z obvezinim materialom in načinom obvezovanja. Ob stojnici bo za  ogled na voljo tudi reševalni avto in lahko se boste naučili, kako preprečiti ter ukrepati v primeru poškodbe oziroma nesreče.

- Hiša sadeži družbe Logatec Slovenska filantropija - Enim smeti, drugim zakladi. Iz zavrženih materialov se lahko izdela marsikaj lepega, koristnega, še vedno uporabnega, tudi okrasnega. Z malce kreativnosti bomo ustvarjali čudovite uporabne izdelke iz materialov, ki bi sicer pristali v smeteh in šle na drage poti do smetišč. Dajmo rečem nove priložnosti - pridružite se nam!

- Knjižnica Logatec - Z igro in knjigo. Tokrat bodo na Dnevu brez avtomobila s knjigo in igro! Preizkusili boste lahko različne igre iz njihove igroteke, na stojnici pa bodo predstavljene tudi druge aktivnosti Knjižnice Logatec. 

- Športna zveza Logatec - Šport in zdravje, trajno, z veseljem. Na stojnici bo na voljo križanka, ki jo bo treba pravilno rešiti in nato boste prejeli simbolično nagrado. Predstavitev dela ŠZ Logatec

- ŠD Tek je lek Logatec - Na stojnici bodo predstavljene dejavnosti društva za občane: atletska vadba za mlade, rekreativna vadba za starejše in promocija zdravega načina življenja. Postavljen bo otroški poligon za met vorteksa in spretnostna igrica.

- BRLOG Program za mlade. Ob stojnici se boste družili, spoznavali različne kulture, dejavnosti, kaj pozobali, igrali prstomet in še kakšno izmed zanimivih iger in se tako prepričali, da tudi druženje dela "premike". In to takšne, brez avtomobila. :)

- Vanila center dogajanja. Vanila stojnica vas vabi na navdihujoče gibalne in ustvarjalne delvnice na temo trajnosti. Združili bodo zabavo in učenje, skupaj pa boste spoznavali, kako skozi igro in kreativnost prispevamo k ohranjanju našega planeta. Čakajo vas dinamične igre, ki spodbujajo timsko sodelovanje ter ustvarjalne dejavnosti, kjer boste lahko izrazili svojo domišljijo in razmišljali o pomembnosti trajnostnega načina življenja. Pridružite se delavnicam, kjer se učenje pretvori v nepozabno avanturo:)

- Občina Logatec. Na občinski stojnici bomo predstavili tudi vse aktivnosti, ki so in bodo v občini Logatec potekale izven tedna mobilnosti in razstavili razne izdelke in videnja naših mladih občanov glede trajnostne mobilnosti. Na stojnici Občine Logatec se bo promoviralo novo kolesarsko pohodniško karto Logatca, karto Gorenjske kolesarske mreže, Prostofer, Green Go itd. Pomembnost našega prispevka k ohranjanju planeta pa bomo predstavili tudi otrokom iz naše pobratene občine Repentabor, ki se bodo k nam pripeljali kot skupina - z avtobusom.

- Ljubljanski potniški promet - Če ne gre peš, sedite na avtobus LPP-ja. Predstavitev avtobusnih prevozov, kjer si prevoz delimo:)

- Policijska postaja Logatec ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. 

- RRA LUR Regionalna razvojna agencija - ljubljanske urbane regije - Mobilna postaja s serviserjem za manjša popravila koles. Promet je glavni krivec za izpuste toplogrednih plinov in onesnaženje zraka z drobnimi delci, ki vplivajo na naše zdravje. Uporaba kolesa na vsakodnevnih poteh pozitivno vpliva na zdravje in počutje, hkrati pa opuščanje (enoosebne) uporabe avtomobila pri dnevnih migracijah pripomore k preprečevanju prometne obremenjenosti in prometnih konic. Ena osrednjih tem projekta ReMOBIL je tudi upravljanje kolesarjenja v regiji. Vsebina servisa: napolnitev zračnic, pregled in nastavitev zavor in menjalnikov ter ležajev, mazanje verige, kontrola zraka v zračnicah ipd.*Projekt Re MOBIL je sofinanciran s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) 2014–2021 in pripadajoče slovenske udeležbe.

- e-kolesar.si - Spoznajte se s prav posebnimi kolesi: kolo za dostavo, kolo tricikel - kolo prilagojeno za osebe s posebnimi potrebami ter kolo, ki je prilagojeno za osebe, ki imajo težave z ravnotežjem. Vsi, ki se odločate za nakup električnega kolesa, pa boste lahko preverili prednosti teh koles.
Oglejte si tudi