Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Zgodovinski projekt tik pred zaključkom

Log - Dragomer, 19. januar 2023 – Gradbeno, finančno in organizacijsko najbolj obsežen projekt Občine Log - Dragomer se zaključuje. H koncu gredo gradbena dela na Lukovici, v ostalih dveh naseljih je treba še poasfaltirati krajše odseke cest in za zaključek izvesti še manjša dela. Sedaj je na vrsti priključevanje na novo zgrajeno kanalizacijsko omrežje. Kot so nam povedali na Občinski upravi, je na novo čistilno napravo priključenih že 90 objektov. Medtem je Občino v okviru naključnih kontrol obiskal tudi Urad za nadzor proračuna, ki se je poglobil v izvajanje operacije Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice – 3. sklop in v okviru nadzora ni ugotovil nepravilnosti.
Dobri dve leti in pol po položitvi temeljnega kamna se na terenu končujejo gradbena dela v okviru projekta gradnje kanalizacije in čistilne naprave Log - Dragomer. »Do zdaj smo bili in smo še črna pika v Ljubljanski urbani regiji, saj nimamo urejenega odvajanja in čiščenja odpadnih voda,« je ob polaganju temeljnega kamna, 19. junija 2020 pojasnil župan Miran Stanovnik. Zgrajenih bo 23 kilometrov kanalizacijskega omrežja. Vso komunalno odpadno vodo so speljali na centralno čistilno napravo, ki so jo zgradili na Barju, padavinsko pa v najbližje potoke.

Celoten projekt je bil ocenjen na 14,6 milijona evrov brez ddv oziroma 17,6 milijona evrov z ddv. V oceno so vključeni stroški gradbenih del nadzora, obveščanja javnosti, že vložena sredstva, dokumentacija in ostali stroški, ki so nastajali od leta 2014 dalje. Občina je na razpisu za izbor gradbenih del izbrala Hidrotehnik d.d. v partnerstvu s podjetjema Komunalne gradnje d.o.o. in Trgograd d.o.o. Vrednost gradbenih del znaša 9.797.990,06 EUR brez DDV. Nadzor je vršil Projekt d.d. iz Nove Gorice, posel je težak 238 tisoč evrov. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredeljujejo države članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »Zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda.«

Revizija izvajanja projekta ni odkrila nepravilnosti
Revizijo nad izvedbo projekta gradnje kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave v Občini Log - Dragomer je v okviru naključnih nadzorov izvedel Urad za nadzor nad proračunom. Kot lahko preberemo v poročilu so revizijo opravili v oktobru in novembru, preverili pa so več področij. Revizija ni odkrila nepravilnosti pri preverjanju izbora operacije, osredotočili so se še na finančno izvajanje operacije in prav tako niso odkrili nepravilnosti. Revizor je poleg tega preverjal še ali so bili izdatki, ki jih je Občina Log - Dragomer uveljavljala v okviru revidiranega zahtevka za izplačilo skladni z veljavnimi predpisi Unije ter nacionalnimi predpisi, operativnim programom in pogoji za podporo operacij ter dejansko izvedenimi deli. Kot smo izvedeli je revizor pregled opravil tudi na terenu, kjer si je ogledal čistilno napravo ter traso gravitacijsko-tlačnega in vakuumskega sistema kanalizacije. Med drugim je tako preverjal ali je bil postopek javnega naročila za gradnjo izveden v skladu s predpisi s področja javnega naročanja. Pri obeh pregledih, tako postopku javnega naročanja kot tudi preverjanju upravičenosti izdatkov, nepravilnosti niso ugotovili. Revizijsko poročilo o opravljenem nadzoru bo skupaj z drugimi revizijami osnova za pripravo revizijskega mnenja Urada za nadzor nad proračunom in letnega poročila, ki ga Urad predloži Evropski komisiji. S pomočjo revizijskega mnenja pa bodo na Uradu za nadzor nad proračunom ugotovili ali so izdatki, prijavljeni v računovodskih izkazih, zakoniti in pravilni.


V. L.
Foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi