Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zaščiten lipovec je obrezan

Na Lukovici tik ob regionalni cesti raste lipovec, ki je bil leta 1995 razglašen za naravno spomenik občinskega pomena. Za njegovo sanacijo skrbi občina. 

Lipovec na Lukovici velja za najdebelejše znano drevo v občini Log - Dragomer, obseg njegovega debla pa meri zavidljivih 404 centimetrov, visoko pa je okoli 21 metrov. Drevo, ki je staro že 111 let, raste na dvorišču domačije Pleško, po domače pri Krvojčkovih. 

Kot lahko preberemo v strokovnem mnenju glede izvedbe sanacije lipovca, ki ga je za Občino Log - Dragomer pripravil Zavod RS za varstvo narave, je vitalnost drevesa zadovoljiva. »Na njem se v preteklosti niso izvajali večji posegi, ki bi škodovali vitalnosti. Krošnja je zračna, svetla in simetrična. Sestavlja jo šest široko razraslih ogrodnih vej. V krošnji se pojavljajo posamezne suhe veje. Iz koreničnika poganjajo adventivni poganjki. Na deblu je posušen bršljan,« je zapisal naravovarstveni svetovalec. Ta je predlagal, da strokovno usposobljen izvajalec odstrani suhe veje v krošnji, odstrani adventivne poganjke, ki rastejo iz koreničnika in spodnjega dela debla ter, da se ogrodne veje krošnje povežejo s povezovalno vrvjo. Tako bi povečali varnost ter zmanjšali verjetnost odloma debelejših vej krošnje v primeru hujših neurij.

Lipovec so sanirali jeseni, izvedel ga je strokovnjak na tem področju, Bober gozdarstvo d.o.o., nam je pojasnil Martin Martinčič iz Občinske uprave.

 

V. L. , foto: V. L. 

Oglejte si tudi