Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

V vrtcu Log - Dragomer upihnili 40. svečko

Log -Dragomer, 21. maj – Vrtec Log - Dragomer letos praznuje 40 let delovanja, kar so slavnostno obeležili z osrednjo prireditvijo. Na odru osnovne šole so se polni dvorani s prikupnimi nastopi predstavili vsi vrtčevski otroci, prireditev so obogatili pevci Mešanega pevskega zbora društva invalidov Vrhnika ter razstava Mavrica ustvarjalnosti.
»Danes smo se zbrali, da upihnemo 40 svečk obstoja vrtca v Dragomerju. Začetki vključevanja otrok v vrtec v teh krajih so bili povezani z vrtci v Ljubljani in na Vrhniki. Prebivalstvo pa se je prav v letih po letu 1970 v teh krajih zelo povečalo, saj se je množično gradilo. Tako je bilo vedno več otrok, ki so potrebovali varstvo,« je v uvodnem nagovoru pojasnila ravnateljica vrtca in osnovne šole Mihaela Mrzlikar ter dodala, da je bil zato leta 1979 v Dragomerju zgrajen montažni vrtec s petimi oddelki in lastno kuhinjo: »Pri urejanju igrišča vrtca so sodelovali vsi krajani, zato naše igrišče, ki ga zadnja leta obnavljamo, sodi med eno večjih otroških igrišč v okolici.« Leta 1983 so v prostorih stare šole na Logu odprli še dva oddelka, leta 2010 so zaradi rasti števila rojstev odprli še dvooddelčni prizidek k dragomerskemu vrtcu: »Po letu 2010 pa je število rojstev v naši občini nekoliko upadlo, zato smo imeli iz leta v leto več otrok iz drugih občin in vsako leto več prostih mest v oddelkih. Nekaj je k temu pripomoglo tudi odprtje zasebnega vrtca Zvezdica, ki v naši občini rešuje predvsem problematiko vključevanja najmlajših otrok, še zlasti tistih, ki so rojeni po 1. septembru. Tako smo od 1. 9. 2015 dalje imeli na Logu le še 1 oddelek, v Dragomerju pa 7, skupaj torej 8 oddelkov. Za potrebe našega vrtca pa je enota na Logu s 1. 7. 2016 dokončno zaprla vrata.« V štiridesetih letih so v vrtcu spisali številne lepe zgodbe, tu je del svojega otroštva preživelo veliko občanov, ki so sooblikovali štiridesetletno zgodovino tega vzgojno-varstvenega zavoda, prav tako pa se je v vsem tem času precej spremenila tudi njegova podoba. Kot smo lahko slišali, so bile igralnice vrtca ter kuhinja v zadnjih letih v celoti obnovljene, treba pa bo urediti in obnoviti še vrtčevsko igrišče. Deloma so s tem projektom letos že začeli. »Teren smo že uredili, sedaj pa bi radi postavili še kombinirano igralo, delno tudi z zbiranjem prostovoljnih prispevkov,« je povedala ravnateljica.

 

Osrednjo prireditev ob 40. obletnici vrtca Log - Dragomer so začeli udarno, poskočno in ritmično. S pesmijo Pararam pam pam, malimi instrumenti ter kahoni so se v uvodu zbranim  predstavile vzgojiteljice vrtca. Za njimi so led na odru pogumno prebili otroci, ki so združeni v Otroškem  pevskem zboru Lučka. Štiri-, pet- in šestletnike vodita zborovodkinja Klara Mravlje in Dragica Slana. Zapeli so tri pesmi, Sonce in ljudski Ptice pozimi  ter Dekle povej, povej. Najmlajši otroci, stari eno in dve leti, iz modre sobe z vzgojiteljicama Lauro in Tino so zaplesali Ringaraja. Dve- in triletniki iz rdeče sobe z vzgojiteljicama Barbaro in Katjušo so se predstavili s plesno-gibalnim Kurje-kravjim-mačjim rock'n'rolom. Otroci iz zelene sobe s Polono in Majdo, stari od enega do štirih let, so izvedli plesno-gibalni nastop Kje doma je malo miše. 2, 3 in 4 leta stari otroci iz vijolične sobe z vzgojiteljicama Damjano in Bojano pa so se predstavili z bansom Tralalaj laj lero, ki jo je priredil Potočnik. Na odru smo slišali tudi vseh štirinajst verzov Župančičeve pesmi Ciciban in čebela, ki so se je naučili otroci stari 4 in 5 let iz oranžne sobe z vzgojiteljicama Klaro in Tino. Otroci iz rumene sobe, stari od 3 do 6 let, z Ivico in Tomi in otroci iz mavrične sobe, stari 5 in 6 let, z vzgojiteljicama Dragico in Anjo ter študentko Leo pa so skupaj zapeli ljudsko izštevanko En ten tenera in Mozartovo pesem Zlata roža. Na koncu so vsi otroci iz vrtca skupaj gradili Prijateljstvo. Ob koncu kulturnega dela prireditve je nastopil še Mešani pevski zbor društva invalidov Vrhnika. Zbor ima dolgo tradicijo. Leta 1992 ga je ustanovil občan Jože Jesenovec, ki je bil dolga leta tudi njegov zborovodja. Sedaj pevke in pevce vodi Lilijana Stepič. Zapeli so tri pesmi: ljudsko Pastirče mlado in milo, Na pomladni dan, ki jo je napisal in uglasbil Jože Jesenovec, in Avsenikovo Naj bo pomlad. Na prireditvi smo lahko slišali, da so nekateri pevci, ki so jim obiskovalci lahko prisluhnili tokrat, v vrtcu nastopili tudi pred štiridesetimi leti, ob odprtju vrtca 26. aprila 1979, takrat kot del Mešanega pevskega zbora Dragomer.

Ob tej priložnosti je vrtec pripravil tudi razstavo likovnih del vrtčevskih otrok, ki so jo konec meseca preselili v Cankarjevo knjižnico na Vrhniki. Obiskovalci so se lahko posladkali v sladkem kotičku, pripravili pa so tudi dobrodelni srečelov, s katerim so zbirali sredstva za nakup zunanjega igrala. Kot smo izvedeli, so idejo zanj dali starši vrtca, ki so poskrbeli tudi za organizacijo in izvedbo. Zbrali so 1250 evrov, ki so jih shranili v sklad šole. »Ko bo zbranih sredstev dovolj, bomo kupili igralo za na igrišče vrtca,« so zaključili v vrtcu.

 

V. L., Foto: Gašper Tominc

Oglejte si tudi